Windows XP – proizvod kojem je istekao rok trajanja

Windows XP – proizvod kojem je istekao rok trajanja

Poznato je da su proizvodi američkog softverskog diva gotovo oduvijek bili na meti zlonamjernih hakera koji su željeli dokazati slabosti Windowsa. Microsoft je na to predano odgovarao prilično ažurnim izdavanjem sigurnosnih zakrpa. Ista priča nastavlja se i danas. Hakeri i dalje pokušavaju, Microsoft i dalje izdaje zakrpe, ali više ne i za XP

S jučerašnjim danom (8. travnja) Microsoft je prestao izdavati sigurnosne nadogradnje za Windows XP, iznimno popularan operativni sustav koji je u opticaju čak 12 godina. U svijetu mikroračunala to je prava mala vječnost. Microsoft obično održava podršku za svoje operativne sustave otprilike u trajanju od 10-ak godina, a ovdje je taj period bio i duži. Stoga bi se reklo bi se da je to bila posve normalna odluka, pogotovo s obzirom da je nakon XP-a Microsoft na tržište izbacio još četiri operativna sustava – Vistu, Windows 7,  Windows 8 i Windows  8.1. No s obzirom na golemu popularnost koju je XP ne bez razloga uživao, ovakva situacija prerasta u ne baš zanemarivu sigurnosnu prijetnju. Naime, riječ je o operativnom sustavu koji je još uvijek na visokom, drugom mjestu prema popularnosti u svijetu, odmah iza Windowsa 7. Ovoj činjenici još dodatnu težinu daje podatak da se XP osim u mnogim domovima i za privatne svrhe koristi na poslovnim računalima i financijskim institucijama.

Za sve korisnike XP-a otvoreno je pitanje ranjivosti njihovih računala. Poznato je da su proizvodi američkog softverskog diva gotovo oduvijek bili na meti zlonamjernih hakera koji su željeli dokazati slabosti Windowsa. Microsoft je na to predano odgovarao prilično ažurnim izdavanjem sigurnosnih zakrpa, koje su s vremenom usporavale sustav, što je znalo dosta živcirati, ali su te iste zakrpe smanjivale mogućnost provale u računalni sustav. Ista priča nastavlja se i danas. Hakeri i dalje pokušavaju, Microsoft i dalje izdaje zakrpe, ali više ne i za XP.

Mnogi „zaglavili“ na XP-u

Procjene govore da je u Sjedinjenim Državama  skoro 30 % poslovnih korisnika „zaglavilo“ na XP-u, a veliku zastupljenost ima i u drugim dijelovima svijeta. Prema podacima Washington Posta iz ožujka,  Vlada SAD-a je također jedan od „zadrtih“ korisnika XP-a. Procjenjuje se da je oko 10 % od nekoliko milijuna državnih računala još na ovom sustavu kojem je istekao rok trajanja, među njima i tisuće kompjutora na vojnim i diplomatskim mrežama koje sadrže povjerljive informacije. Slična je situacija i u Europi.  Guardian navodi da vlade Velike Britanije i Nizozemske Microsoftu plaćaju milijune dolara kako bi im produžio podršku za još godinu dana. Tu je i Kina u kojoj je XP bio  ogroman uspjeh,  unatoč problemima sa softverskim piratstvom.  Prema podacima StatCountera, alata za mjerenje prometa na internetu, u Kini čak 44 % stolnih računala, prijenosnika i konzola još radi na XP-u, čineći ga najpopularnijim sustavom u zemlji, čak ispred Windowsa 7. Unatoč nekim suprotnim najavama besplatna korisnička podrška za Kinu i neke druge zemlje je također prekinuta, ali su se zato druge sigurnosne kompanije počele nuditi svoje usluge kako bi popunile prazninu.

Korisnike XP-a sad počinju mučiti dvojbe koje bi mogle izazvati glavobolje. Osim što prelazak na novije Windowse  zahtjeva moderniji hardver, moćnije procesore, više radne memorije ili jednostavno investiciju u novo računalo, tu je  još jedna nezgodna situacija s pohranjivanjem podatkovnih kopija (backup). Premda se od korisnika očekuje da važne podatke periodički pohranjuje na „sigurna mjesta“ – vanjske čvrste diskove i medije, činjenica je da nas većina po tom pitanju nije odviše savjesna. Stoga računalni virus ili drugi zlonamjerni softver može sve pohranjene podatke nepovratno uništiti, a tu je i još i veća opasnost od zlouporabe naših osobnih podataka.

Što dalje?

Iako se ne treba prepustiti panici jer za većinu uredskih zadataka XP se još može koristiti bez nekakvih ekstremnih rizika, potreban je pojačan oprez na internetu. Definitivno je i vrijeme za donošenje odluke o prelasku na drugi, novi operativni sustav ili čak o nabavci novog ili novijeg računala koje će se moći nositi sa novijim Windowsima ili drugim operativnim sustavom koji ipak zahtjeva veće hardverske resurse.

Sučelje openSUSE Linuxa
Sučelje openSUSE Linuxa

Naime, ni kompanije koje predvode u razvijanju antivirusnog softvera neće imati podršku za XP zauvijek. Kako prenosi ZDNet  podrška za Bitdefender antivirus bit će održavna do 2017. godine dok za Kaspersky istječe 2018. godine. Ipak, uz izbjegavanje korištenja Microsoftova preglednika Explorer koji se za XP više ne ažurira to korisniku daje još uistinu dovoljno vremena za odluku.

Za prelazak na najnoviju inačicu Windowsa trebat će ponešto privikavanja, za one koji ne žele plaćati, a imaju volje učiti tu je još mogućnost prelaska na neku od Linuxovih distribucija, no i tu valja istaći da zbog novog pristupa u razvojnoj filozofiji ni najnovije distribucije Linuxa neće baš dobro raditi na starom računalu. Naime, i kreatori slobodnog softvera žele da se Linux u sve većoj mjeri koristi i na novim računalima, a ne samo na isluženim strojevima koji više ne mogu podići Windowse, kao što je do sada bio čest slučaj.

U svakom slučaju preporuka je prijeći na najnoviji softver – Windows  8,  odnosno kod Linuxa izabrati neku od korisniku  prikladnih distribucija s produljenom, dugotrajnom podrškom (s oznakom LTS – Long Term Support)  jer se na taj način osigurava najduži period bezbrižnosti. Kako pokušaj s Linuxom ne košta ništa (potreban je jedan prazan optički medij za skidanje instalacijske datoteke), zainteresiranima bismo predložili neke popularnije izvedenice koje zahvaljujući svojoj pouzdanosti, upotrebljivosti, jednostavnosti instalacije i razvijenom mrežom podrške mogu postati alternativa za Windowse, kao što su LinuxMint, Ubuntu, openSUSE.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni