Windows 10 ima holografsko sučelje i novi internetski preglednik

Windows 10 ima holografsko sučelje i novi internetski preglednik

Microsoftov osobni asistent Cortana ima mogućnost slušanja naredbi kao što je slučaj na mobilnim uređajima te će biti dostupna na sedam novih jezika. Aplikacija Maps u suradnji s Cortanom moći će zapamtiti lokaciju gdje ste parkirali automobil, dok će aplikacija Photos automatski izrađivati albume, sortirati i uređivati fotografije

Windows tim na čelu s Terryjem Myersonom, izvršnim potpredsjednikom Microsofta za operativne sustave, jučer je održao uvodno predstavljanje Windowsa 10, te najavio još nekoliko događanja koja će slijediti do prezentacije finalnog proizvoda. Video isječak predstavljanja možete pogledati ovdje.

Prva novost koju donosi ovaj operativni sustav jest pregledniji izbornik Start, nakon što su se korisnici „osmice“ žalili na njegovu nepreglednost i neobičnu raspodjelu, a novi će sustav objediniti sve platforme, od računala, tableta i mobitela pa čak i Xboxa.

Važno je napomenuti da će svi korisnici Windowsa 7, 8.1 i Windows Phonea 8.1 dobiti besplatnu nadogradnju, a opcija će vrijediti prvih godinu dana nakon što se proizvod pojavi na tržištu, a to bi se trebalo dogoditi već idući tjedan. Sučelje koje će se moći prilagoditi tabletu biti će osjetljivo na dodir, a samostalno će se mijenjati na „desktop mode“ ako se koristi na taj način.

Microsoftov osobni asistent Cortana ima mogućnost slušanja naredbi kao što je slučaj na mobilnim uređajima, a biti će dostupna na sedam novih jezika. Aplikacija Maps u suradnji s Cortanom moći će zapamtiti lokaciju gdje ste parkirali automobil, dok će aplikacija Photos automatski izrađivati albume, sortirati i uređivati fotografije. Novi je i Office uredski paket, e-mail klijent Outlook, kalendar, a „brži i pregledniji“ Project Spartan bit će zamjena za internetski preglednik Internet Explorer. Jedna od novosti je i tzv. „noting mode”, koji omogućuje obilježavanje, podvlačenje i ostavljanje poruka na web stranicama te njihovo dijeljenje.

Windows 10 također dobiva Xbox aplikaciju, zbog čega će istovremeno biti moguće igrati multiplayer igre istodobno na Xboxu One i nekom uređaju s Windowsima.

Najimpresivniji dio predstavljanja odnosilo se na Windows Holographic, odnosno vizira HoloLens za holografsko sučelje koje će spajati stvarni i virtualni svijet korištenjem VR naočala. Microsoft smatra da se sučelje ne treba koristiti samo za virtualne igrice, već za zabavu, posao i u svakodnevnom životu.

Za kraj je najavljena prezentacija nove inačice Windowsa i Windows Phonea za privatne korisnike idući tjedan. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni