Wikipedija na 24 sata blokirala svoje stranice na engleskom jeziku

Wikipedija na 24 sata blokirala svoje stranice na engleskom jeziku

Osnivač Wikipedije, Jimmy Wales njavio je  prosvjeda protiv „lošeg zakona“ koji razmatra američki Kongres, a koji bi mogao izazvati  nenadoknadivu štetu slobodnom i otvorenom internetu

U znak protesta protiv dvaju zakona o sprječavanju zakona o internetskom piratstvu (Stop Online Piracy Act – SOPA i Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act  – PIPA) koji se razmatraju u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, najpopularnija besplatna internetska enciklopedija Wikipedija je na 24 sata onemogućila pristup svojim stranicama na engleskom jeziku. Osnivač Wikipedije, Jimmy Wales prethodno je na Twitteru upozorio studente da napišu svoje zadaće unaprijed jer će u srijedu stranice Wikipedije biti zacrnjene na 24 sata, u znak prosvjeda protiv „lošeg zakona“. Wales je upozorio bi nova legislativa izazvao nenadoknadivu štetu slobodnom i otvorenom internetu, pa se na ovaj način želi ukazati na opasnost njegova cenzuriranja. Nove zakone, usmjerene na cenzuriranje i kažnjavanje internetskih stranica i to ne samo u SAD-u već i izvan njih, podržavaju brojne američke kompanije – filmske, diskografske, farmaceutske, medijske i dr. u nastojanju da zaštite autorska prava.
PIPA – odnosno Zakon o sprečavanju online prijetnji ekonomskoj kreativnosti i krađi intelektualnog vlasništva, omogućio bi američkoj vladi i tvrtkama da pokrenu zakonske mjere protiv bilo koje internetske stranice za koju smatraju da omogućuje kršenje autorskih prava, neovisno o zemlji u kojoj je registrirana, kao i lokaciji računalnog poslužitelja na kojem je stranica smještena. To bi američkoj vladi omogućilo da tuži tražilice kao što su Google, Bing i Yahoo, blogove i bilo koju internetsku stranicu da iz svog sadržaja ukloni blokirane stranice, a moći će prisiliti i oglašivače da uklone svoje oglase s blokiranih stranica, kao i stranica koje podržavaju blokirane stranice.
SOPA – odnosno Zakon o zaustavljanju online piratstva omogućava američkom državnom odvjetniku da zatražiti sudski nalog kojim bi zabranio tražilicama, oglašivačima, pružateljima DNS usluga i pružateljima usluga online plaćanja (npr. Paypal) bilo kakav kontakt sa stranicama koje su navodno povrijedile autorska prava.  Kompanije će moći napraviti vlastiti popis stranica za koje smatraju da krše njihova autorska prava i poslati taj popis servisu za online plaćanje koji će morati u roku od pet dana blokirati plaćanja na račun dotične internetske stranice. Jedini način da se to spriječi jest da vlasnik  stranice tijekom tih pet dana da pisano jamstvo da će se pojaviti na (američkom) sudu. Prema pisanju nekih medija, SOPA  će omogućiti vlastima da narede Googleu da ukine uslugu online plaćanja, zato jer ste, primjerice, na svome blogu objavili filmić vašeg djeteta koje pleše uz pjesmu na koju vlasnička prava polaže američka nakladnička kompanija.
Zagovornici ovih zakona smatraju da će zaštititi američke tvrtke i građane od piratstva i prodaje njihovih materijala izvan SAD-a. Kritičari pak ističu da se njima otvaraju vrata cenzuri te dovesti do kompletne promjene načina na koji internet sada funkcionira. Uz to, prema pisanju Inc-a,  to bi moglo zaustaviti inovacije koje internet sada omogućava.
U akciju simboličnog „zamračenja“ uključilo se na tisuće internstskih stranica, podržale su je i neke domaće, a protiv zakona su ustale i velike kompanije poput Googlea, Facebooka, Mozille, Twittera, eBaya …
Boris Jagačić