Wikipedija – internetska enciklopedija koja nam pomaže već 15 godina

Wikipedija – internetska enciklopedija koja nam pomaže već 15 godina

Wikipedija danas broji više od 37 milijuna članaka na gotovo 300 jezika. Financira se isključivo donacijama, bez reklama

Jeste li nedavno otvorili tradicionalnu (papirnatu) enciklopediju ili neki od njezinih tomova? Ili te knjige samo skupljaju prašinu na policama? Ako je odgovor na drugo pitanje potvrdan, razloge za to najvjerojatnije treba tražiti u postojanju pristupačne elektronske enciklopedije Wikipedije. Riječ je o projektu koji na današnji dan bilježi 15 godina postojanja i koji u mnogim situacijama olakšava život.

Naime, 15. siječnja 2001. godine entuzijast Jimmy Wales i programer Larry Sanger pokrenuli su internetsku enciklopediju s plemenitim ciljem ciljem stvaranja sveobuhvatne zbirke svjetskog znanja dostupne svima. Petnaest godina poslije, njezin osnivač nada se da će da cilj održati živim – i besplatnim.

U razgovoru za njemačku novinsku agenciju DPA Wales je kazao kako se nada da će tako i ostati. »Nemamo nikakvih planova to promijeniti. Zadovoljni smo stvarima kakve jesu«, izjavio je Wales.

Wikipedija danas broji više od 37 milijuna članaka na gotovo 300 jezika. Financira se isključivo donacijama, bez reklama. Njezin pokretač danas ne žali što je Wikipediju održao besplatnom premda je gledao kako neki drugi internetski inovatori postaju milijarderi.

»Vrlo samo zadovoljan ishodom. Imam sjajan život i uživam u svakoj minuti«, kaže Wales.

Iako je podosta iz uporabe istisnula nekoć sveprisutne tiskane enciklopedije, Wikipedija je suočena s nekim izazovima u budućnosti. Za ovu internetsku enciklopediju, primjerice, ne radi dovoljan broj žena, što je slučaj i u mnogim drugim tehnološkim kompanijama te se stalno traže nove suradnice.

Žene čine samo 15 posto posto »zajednice«, kako se kolektivno nazivaju osobe koje dobrovoljno doprinose internetskoj enciklopediji.

»Zajednica se stvarno želi promijeniti, ali promjene dolaze sporije nego što bismo htjeli«, napominje Wales koji se nada da će Wikipedija proširiti svoj utjecaj na populaciju koja rapidno dobiva pristup internetu.

»U razdoblju smo kada broj korisnika interneta u svijetu u razvoju raste nevjerojatnom brzinom i sukladno, jednako brzo raste broj korisnika Wikipedije u tim zemljama«, rekao je Wales i najavio da će se Wikipedija ubuduće više usredotočiti na mobilne proizvode kako bi doprla do korisnika koji računala mijenjaju mobitelima.

»Moramo posvetiti mnogo pažnje našoj mobilnoj aplikaciji i zajamčiti da bude kvalitetna kako bi nam i pristup s mobitela bio dobar«, napomenuo je.

Želi li se ostvariti krajnji cilj, da zbirka svjetskog znanja uistinu bude dostupna svakome, wikipedia mora pratiti digitalne trendove. »Stalni tehnološki napredak stvarno je moćna sila u zbližavanju ljudi, učenju i podjeli znanja«, zaključio je Wales.

Wikipediji se zamjera što neki tekstovi nisu dovoljno pouzdani, odnosno zasnovani na činjenicama, ali se konstantno radi na unaprjeđenju, možemo reći, svjetske enciklopedije. U svakom slučaju ona je dobro polazište za neka daljnja istraživanja. Inače, Wikipedija je jedan od razloga zbog kojeg sve rjeđe zovemo jedan »čarobni« telefonski broj na kojem gospodin / gospođa na sve odgovore. Riječ je o, naravno, općim informacijama na tel. broj. 18981 koji je mnogima znao poslužiti kao izvor podataka u dokazivanju oklada i sl. Danas smo zatečeni ako neki pojam odnosno događaj nije opisan na Wikipediji, što samo govori o njenom globalnom utjecaju. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni