WikiLeaks: CIA nas špijunira preko pametnih telefona i televizora, automobila…

WikiLeaks: CIA nas špijunira preko pametnih telefona i televizora, automobila…

Međunarodna neprofitna organizacija WikiLeaks objavila je u utorak tisuće dokumenata za koje tvrdi da otkrivaju hakerske alate koje je koristila američka Središnja obavještajna agencija (CIA) za provaljivanje u pametne telefone, mobilne aplikacije i elektroničke uređaje.

U dokumentima je detaljno opisano na koji se način provaljivalo u mobitele, operativne sustave i antivirusne programe, pametne televizore pa čak i u automobilske sustave, a sve u svrhu špijuniranja.

Zanimljiva je tvrdnja WikiLeaks po kojoj je CIA u suradnji sa savezničkim obavještajnim agencijama uspjela zaobići enkripciju na mobitelima i servisima za razmjenu poruka kao što su Whatsapp, Telegram i Signal.

Iz Googlea zasad nemjau komentara na temu, ali su iz kompanije priopćili da istražuju te tvrdnje. Američkim dužnosnicima nije poznato kako je WikiLeaks mogao doći u posjed spomenutih materijala.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange ustvrdio je kako dokumenti ukazuju na rizik od širenja kibernetičkog oružja. Nekoliko konzultanata za kibernetičku sigurnost izjavilo je da dokumenti, koji datiraju između 2013. i 2016., djeluju autentično.

Američke obavještajne agencije izjavile su da je WikiLeaks povezan s ruskim službama sigurnosti, što Assange opovrgava. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni