Wakeboard na Jarunu za one željne adrenalina

Wakeboard na Jarunu za one željne adrenalina

Zagrebačka staza za wakeboard je duga 480 metara i na njoj se istovremeno može voziti šestero ljudi. Brzina vožnje je 31 kilometar na sat, a upravo je to i brzina koja se postiže i na natjecanjima. Na vodi su postavljenje i različite prepreke, koje stazu čine još zanimljivijom.

Wakeboard ili ako bismo ga preveli na hrvatski vožnja na dasci po površini vode, najbrži je rastući vodeni sport u svijetu. U wakeboardu je riječ o kombinaciji nekoliko sportova i to snowboarda, skijanja na vodi i surfanja. Slično kao i kod skijanja na vodi, vozač wakeboarda se vuče iza broda ili kabela na liftu. No,umjesto skija wakeboardaši koriste dasku dužine 125 do 147 centimetara i širine 45 centimetara.

U wakeboardu se trikovi izvode preko prepreka u vodi, a vozač drži uže, koje je pričvršćeno za pokretnu žićaru, tzv. cablelift.

U Hrvatskoj je ovaj sport prisutan od 1999. godine i dio je Hrvatskog saveza skijanja na vodi, koji ima još i dužu tradiciju. Ove godine Hrvatsku na Europskom prvenstvu u Poljskoj predstavlja Rudi Deković, mladi reprezentativac iz Rijeke. Njega smo susreli na zagrebačkom Jarunu, gdje se pripremao za nastup u Poljskoj. On je seniorski prvak Hrvatske iako ima samo 15 godina. „On vodi u kategoriji boysa do 15 godina. Prošle godine je izborio polufinale u Švedskoj. Ove godine očekujem njegov ulazak u finale“, istaknuo je Lovro Klepac, izbornik hrvatske reprezentacije u wakeboardu.

Sve više turista posjećuje zagrebački wakeboard park wake up park jarun 3

Wakeboard park na Jarunu idealno je mjesto za sve ljubitelje ovog atraktivnog sporta, a iz godine u godinu sve više turista posjećuje ovaj park. To nam je potvrdio i Ozren Petrić, voditelj Wakeboard parka Jarun. Na ovoj lokaciji park se nalazi od 2012. godine, a ove godine je otvoren nešto kasnije zbog vodostaja Jaruna i mijenjanja lifta. „Uspjeli smo napraviti viši lift, tako da nam vodostaj više ne smeta. Iz dana u dan dobivamo nove korisnike, koji su nas našli preko medija. Najviše interesa pokazuju Slovenci jer Zagreb je relativno blizu Slovenije. Kod njih je veći interes građana za bavljenje sportom, posebno za bavljenje novim sportovima. No, imamo i puno turista iz Italije, Mađarske, SAD-a, Poljske“, priznaje Petrić.

Zagrebačka staza za wakeboard je duga 480 metara i na njoj se istovremeno može voziti šestero ljudi. Brzina vožnje je 31 kilometar na sat, a upravo je to i brzina koja se postiže i na natjecanjima. Na vodi su postavljenje i različite prepreke, koje stazu čine još zanimljivijom.

„Svaki vikend radimo programe na kojima nastupaju brojni dj-evi, a naši sponzori Red Bull i Becks sponzoriraju piće za posjetitelje. Uskoro ćemo organizirati i dane na kojima će posjetitelji imati priliku testirati opremu različitih proizovđača. Osim toga planiramo pokrenuti dane otvorenih vrata za djecu, roditelje, dame, a čeka nas i organizacija Prvenstva Hrvatske. Neće biti dosadno“, obećava Petrić.

Želja je dobivanje trajne dozvole

Ozren Petrić

Ozren Petrić

On kaže kako je ovaj wakboard park zasigurno upotpunio turističku ponudu Zagreba, a s druge strane građani Zagreba dobili su priliku probati jedan novi sport.
Vodstvo parka iz godine u godinu mora tražiti novu dozvolu za montiranje wakeboard parka. „To za nas znači jednu neizvjesnost. Nastojimo raditi najbolje, pružiti turistima i građanima nešto najbolje i nadamo se da će to Grad prepoznati. Bez trajne dozvole mi se ne možemo kandidirati za neka veća natjecanja. Želja nam je da se kandidiramo za Europsko prvenstvo 2016. godine, no to ne možemo jer ne znamo da li ćemo biti tu“, požalio se Petrić.

„Najmlađi korisnik je imao 8 godina, a najstariji 68“

Vodstvo zagrebačkog wakeboard parka trudi se privući nove korisnike, tako da su od ove godine srijedom, petkom i subotom uveli noćne vožnje od 21 do 23 sata. Upravo noćne vožnje pod reflektorima na „zagrebačkom moru“ privlače sve više novih zaljubljenika u ovaj sport.

Wakeboard park Jarun je otvoren svakodenevno od 10 do 21 sat, a Petrić ističe kako je potrebna samo dobra volja za one koji se žele okušati u ovom sportu. „Mi sve drugo imamo. Ovdje korisnici mogu dobiti opremu, poduku, stručni nadzor, apsolutno sve. Mislim da smo i s cijenom prihvatljivi. Vožnja se kreće od 50 do 270 kuna. Ne postoji dobna granica za wakeboard. Naš najmlađi korisnik je imao 8 godina, a najstariji 68“, iskren je Petrić.

Na jezeru smo susreli i Marka Gačića, mladog sportaša jedriličara, koji se od nedavno zaljubio i u wakeboard. „ Vidio sam prijatelje dok su vozili wakeboard. Sviđa mi se što se u ovom sportu mogu raditi trikovi kao i na snowboardu, no za razliku od snijega, ovdje ako padneš u vodu neće ti biti ništa“, zaključio je Gačić.

wake up park jarun.pokret 2

(V.Vukoje; Foto:Wake park Jarun)