Vukšić: Laburisti su jedina alternativa strankama koje su upropastile Zagreb i Hrvatsku

Vukšić: Laburisti su jedina alternativa strankama koje su upropastile Zagreb i Hrvatsku

„Zar nije najveći pokazatelj nesnosne vlasti u Zagrebu podatak da bi više od 90 posto građana otišlo – da može – i iz zemlje i iz Zagreba? Zagreb je postao nepoželjno mjesto za život.“ / „Laburisti će ustrojiti Građanske odbore za kontrolu javne nabave jer ako se ne kontroliraju njihove stavke natječaji su velika pljačka Zagreba“

Kandidat za gradonačelnika najavio je kako će u sortirnicama, u kojima će se obrađivati 150 tisuća tona korisnog otpada, zaposliti tri tisuće ljudi a energanom će se proizvesti električna i toplinska energija

 “Nakon što je Ministarstvo branitelja objavilo registar branitelja, predlažem da Holding i Grad objave popis HDZ-ovaca i SDP-ovaca koji su zaposleni ili u gradskoj upravi ili u Holdingu”

Razgovarao: Boris Jagačić

Branko Vukšić, kandidat Hrvatskih laburista za gradonačelnika Zagreba ocijenio je kako Zagrebu treba efikasna gradska uprava, ali i efikasan Holding koji će osigurati funkcioniranje grada, bez obzira ima li gradonačelnik lopatu u svojim rukama ili ne. Predstavio je model kontrole javne nabave koji bi trebao dovesti do transparentnog poslovanja Grada i u konačnici Zagrepčanima omogućiti nižu cijenu komunalija te učiniti Zagreb funkcionalnijim i poželjnijim gradom. U razgovoru je predstavio i rješenje za zbrinjavanje otpada gradnjom sortirnica u kojima bi se zaposlilo oko tri tisuća ljudi, kao i način na koji će Zagreb okrenuti kulturi i umjetnosti.

Relativno kasno ste se uključili u predizbornu utrku, a nemate ni agresivnu kampanju. Na koji način onda namjeravate doprijeti do birača?

Vuksic_portret_web
Branko Vukšić

Kampanje su kod nas sve duže a novca za kampanju je sve manje. Naročito za stranke koje su naučene na torbare i crne fondove. Za sve dosadašnje kampanje, i na nacionalnom nivou, i na lokalnom nivou, stranke – izuzimajući Hrvatske laburiste – trošile su nekoliko puta više novca od onog što su javnosti prikazali. U Zagrebu je to činio i SDP i HDZ, ali i ostale, danas beznačajne stranke. Pitao bih ja vas što znači agresivna kampanja?! Imam dobar program koji, recimo, Hrvatska televizija, jedini javni servis, do danas nije predstavila s više od 12 sekundi. Tri, četiri favorita tajkuna i velikih stranaka, u svojim programima vrti već mjesecima. Mogao sam se ja uključiti u kampanju prije dvije godine. Rezultat u medijima bio bi isti. Laburisti su opasnost strankama koje su upropastile Hrvatsku. Zato stječete dojam da je moja kampanja neagresivna. Do birača ćemo pokušati doprijeti na ulicama i trgovima, što i jest specifičnost Laburista. I građani grada Zagreba su sve svjesniji da nam mediji zatvaraju vrata te da nas moćnici na sve načine žele zaustaviti u daljnjem rastu. Ali neće.

Zašto ste bili tek drugi izbor vlastite stranke? Što je  pošlo krivo u pregovorima oko kandidature Mirele Holy?

U prvim razgovorima o tome tko će biti kandidat za gradonačelnika grada Zagreba isplivalo je na površinu moje ime. Ideja o Holy je bila moja. O njoj sada razglabati je gubljenje vremena.

Jedan od vaših zamjenika je Ivan Maloča,  kojeg mediji najčešće opisuju kao producenta filma „Sonja i bik“. No koje su njegove kvalifikacije za upravljanje gradom?

Gospodin Maloča nije, naravno, producent samo „Sonje i bika“. On je producent i „Svećenikove djece“, i „Maršala“, i „“Dva igrača s klupe“, i „Pjevajte nešto ljubavno“, i „Iza stakla“, i „Crvena prašina“… Maloča je producent prvog hrvatskog sitcoma „Bitange i princeze“. Dakle, riječ je uspješnom poslovnom čovjeku. Morate znati da je audio-vizualna industrija po snazi i uspješnosti treća industrija u Europi. U toj uspješnoj industriji Laburisti imaju najuspješnijeg producenta. Pitate koje su Maločine kvalifikacije za upravljanje gradom? A koje su kvalifikacije za upravljanje Zagrebom Rajka Ostojića? Koje to kvalifikacije za upravljanje Zagrebom ima Bandić, ili Ferdelji? Ferdelji je – kaže – uspješno vodio tvrtku i on jest kvalificiran a Maloča, koji također vodi uspješno tvrtku nije?! Nema logike. Osim što je možda problem u činjenici da je Maloča kandidat za zamjenika gradonačelnika Hrvatskih laburista koji su jednina alternativa propalim strankama i strankama koje su upropastile Zagreb i Hrvatsku.

A koje su kvalifikacije za upravljanje Zagrebom Rajka Ostojića? Koje to kvalifikacije za upravljanje Zagrebom ima Bandić, ili Ferdelji?

Dolazite iz medija. Kako ocjenjujete dosadašnji pristup i otvorenost medija te vašu zastupljenost u njima? Koliko tu ima „navijanja“ za pojedine kandidate?

Tempo u kampanji u posljednje vrijeme nabijaju upravo mediji, kojima je zadaća otvoreno navijati za jedne a sve učiniti da spriječe doticaj s građanima njima ili – točnije – njihovim gazdama nesimpatičnih kandidata. I Hrvatski laburisti i ja kao kandidat za gradonačelnika smo više nego podzastupljeni. Da, mediji navijaju. Toliko da sa šest brava zaključavaju mogućnost Laburistima da se predstave. Jer, znaju timaritelji krupnoga kapitala, da mi – kada uspijemo odaslati poruku – osvajamo glasove iskrenošću, vjerodostojnošću, programom, hrabrošću te čistim obrazom i čistim rukama. Shvatili su da glasači ne nasjedaju na njihova priprosta podmetanja. Neki od kandidata za gradonačelnika iskaču iz paštete bez obzira što im je rejting sličan mome ili su slabiji. Kupuju se i podmeću i ankete. Eto vam jedne anegdote. Prije parlamentarnih izbora Laburisti su najbolje stajali u trećoj i prvoj izbornoj jedinici. Gotovo godinu dana imali smo ta dva sigurna mandata s predviđenih oko 7 do 8 % glasova. HSLS je konstantno imao ispod pet posto. Pet dana prije izbora „istraživanje“ (objavljeno u dva utjecajna medija) je predviđalo Laburistima u prvoj izbornoj jedinici 4 % a HSLS-u 8 %. Nikad prije i nikad poslije. Mislite da je to slučajno?! Slične stvari se događaju i danas.

Koji su, po vama, trenutno najveći problemi Zagreba i kako ih riješiti?

Najveći problem grada Zagreba je nepostojanje sustava upravljanja gradom. Ako gradonačelnik ne izađe s lopatom na ulicu kad padne snijeg, Zagreb će biti zameteniji od „Vlaka u snijegu“. Ako gradonačelnik ne gaca po blatnjavom gradilištu, neće biti izgrađena cesta. Što da je u vrijeme dok pada snijeg gradonačelnik bio na put ili, ne daj Bože, bolestan?! Tada bi u Zagrebu život stao. Drugi najveći problem je trošenje javnoga novca. Kroz prste procuri, najmanje milijardu kuna godišnje. Zato će Laburisti ustrojiti Građanske odbore za kontrolu javne nabave. Neće se, kontrolirati samo tri ponude, koje su (uglavnom) dogovorene i napuhane, već i cjenici i roba i usluga a ne da se javni WC gradi za astronomskih 11 tisuća eura po četvornome metru. Ako se ne kontroliraju stavke natječaja, i ako te stavke ne kontroliraju časni ljudi, natječaji su najveća prijevara, prava, velika pljačka Zagreba. Sljedeći problem koji ćemo riješiti je problem zbrinjavanja otpada. Jedan od izvedivih i nužnih projekata jest spajanje lakom prugom ili tramvajem Plesa i grada. Naravno, jedan od najvećih problema je zapošljavanje, naročito mladih, stručnih, školovanih. Laburisti će stvoriti okvire, atmosferu i uvjete za pokretanje proizvodnje a ne samo za otvaranje šoping centara. Nemam ništa protiv dolaska Ikee u Zagreb, ali zar zemlja koja obiluje kvalitetnim drvom, zemlja koja ima izvanredne, kreativne dizajnere, zemlja koja ima drvo-prerađivačku tradiciju i – znači – radnike, ne bi trebala samo pokrenuti proizvodnju vrhunskog, modernog namještaja?! Ali ne, mi izvozimo sirovinu i uvozimo skupi gotov proizvod. Ostatak programa, konkretnog, provedivog, nerecikliranog, predstavit ćemo u četvrtak (14. Ožujka).

Aktualnoj vlasti ste predbacili da je Zagreb pretvorila u „šator-grad“. Koju biste joj općenito dali ocjenu za njen dosadašnji rad?

Nakon što sam na presici govorio o šator gradu, svi su oni neukusni šatori i barake nestali iz centra grada. I centar je prodisao, Zagrepčani su se preporodili. U Zagrebu je na vlasti punih 13 godina SDP i zahvaljujući njemu Zagreb je počeo propadati. Onako kako je HDZ vodio državu, tako je SDP vodio Zagreb. Nevjerojatno je koliko su te dvije stranke slične. I, što je najveće licemjerje, kada je predstavljao program za Zagreb, SDP je đonom napao svoj program iz 2009. godine. Jer tada je, ne zaboravite, Bandić izabran na listi SDP-a, koji se kočoperio lažnim obećanjima. Sve što je SDP pokazao u 13 godina zaslužuje da upravljanje gradom preuzmu oni koji neće obmanjivati, zapošljavati svoje podobne stranačke drugove te kukavički čuvati dobro plaćene fotelje.

Najavili ste da ćete Zagreb okrenuti kulturi, umjetnosti, novim tehnologijama i mladima. Kako to namjeravate učiniti?

Foto: Davor Kovačević
Foto: Davor Kovačević

Za razliku od Hrvatske, Grad Zagreb u ovim hudim vremenima izdvaja za kulturu i umjetnost pristojnu količinu novca. No, zagrebačka kultura je žrtva klijentelizma. Novac namijenjen umjetnosti i umjetnicima završava ili u privatnim džepovima ili na pogrešnim, jalovim, kreativno impotentnim mjestima. Neuravnotežena su ulaganja u institucionalnu i izvaninstitucionalnu kulturu. Kulturne ustanove u Zagrebu se još uvijek tretiraju kao mjesta uhljebljenja podobnih, zaštićenih i tobože zaslužnih kadrova a ne kao mjesta stvaranja, propitivanja i nadahnute polemike. Razdvojit ćemo ured za kulturu od ureda za obrazovanje i sport, napraviti infrastrukturu za audiovizualnu industriju. Dio Velesajma pretvorit ćemo u snimateljske studije s pratećim sadržajima. Mjesto gdje je nekad bio Paromlin, na čije su ostatke, naravno, (na 20 tisuća četvornih metara prostora) bacili špekulanti, inicirat ćemo gradnju itekako potrebnog Kongresnog centra s hotelom velikog smještajnog kapaciteta te svim potrebnim sadržajima. Zagreb je jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Tu činjenicu dosadašnje gradske uprave nisu uvažavale.

Može li se u glavnom gradu Hrvatske učiniti nešto više za oživljavanje industrije i novo zapošljavanje?

Znate kako je nastala Nokia? Tako što je finska vlast okupila mlade stručnjake, osigurala uvjete, zadala okvire i ciljeve te pomogla da nastane jedan od najpoznatijih svjetskih brendova (istina, danas u velikoj krizi). Zagreb mora biti predvodnik, kao što već rekoh, hrvatski lider u otvaranju, u suradnji i sa susjednim županijama ali i, bogme, u suradnji s ostalim europskim gradovima. No, ta se suradnja ne smije svesti – kao do sada – na protokolarne posjete gradonačelnika. S gradovima treba uspostaviti gospodarsku suradnju. Treba samo malo istegnuti vrat i vidjeti što nedostaje tržištu trećega svijeta te što sve znaju naši mladi stručnjaci. Takvim pristupom budućnost Zagreba nije upitna. Prerađivačka industrija, uz poljoprivredu i turizam, mora biti glavna hrvatska a onda i zagrebačka djelatnost. Primjerom iz drvne industrije ukazao sam vam na promašaje koji se ne tiču samo grada već čitave države u kojoj Zagreb mora predvoditi, prednjačiti.

Jedna od okosnica vašeg programa jest ideja građani u vlasti. No, referendumi su skupi, a naši građani se nevoljko odazivaju na referendume. Koliko bi onda takvi referendumi zapravo bili relevantni i izvedivi?

Građani u vlasti nije tip referendumske, dakle povremene već stalne neposredne demokracije. Građani u vlasti je model kontrole javne nabave, poslovanja grada Zagreba. U njemu sjede, po principu američkih sudskih porota, ugledni građani koji će obavljati svoju građansku dužnost. A zbog toga će, svojim angažmanom, i sebi ali i svim građanima grada Zagreba omogućiti nižu cijenu komunalija, bolji, funkcionalniji, poželjniji grad. Zar nije najveći pokazatelj nesnosne vlasti u Zagrebu podatak da bi više od 90 posto građana otišlo – da može – i iz zemlje i iz Zagreba? Zagreb je postao nepoželjno mjesto za život. I to zahvaljujući nesposobnim vlastima koje su bile okrenute jedino zbrinjavanju svoje i egzistencije svojih rođaka, prijatelja i stranačkih drugova. Referendumom bi se odlučivalo samo o najvažnijim problemima grada Zagreba, o rješenjima koja se trebaju realizirati u nekoliko mandata.

Na koji način biste riješili problem zbrinjavanja otpada?

Imamo rješenje koje smo već nekoliko puta prezentirali. Na sortiranju u sortirnicama, u kojima će se obrađivati 150 tisuća tona korisnog otpada (papir, karton, metali, plastika, tekstil, staklo, drvo…) zaposlit ćemo tri tisuće ljudi a energanom (dakle – ne spalionicom) će se proizvesti električna i toplinska energija. Otvaranjem prvih sortirnica (a Zagreb ih treba barem četiri) usluga skupljanja i prijevoza otpada može pojeftiniti barem za 20 posto. Za to nam čak i ne trebaju EU fondovi ili novo zaduženje. Dovoljni su resursi Holdinga i grada koji već postoje. Jedna sortirnica košta 20 milijuna kuna i može se sagraditi za šest mjeseci s domaćim projektom i domaćom proizvodnjom. Grad će za davanje koncesije za gradnju energane raspisati natječaj već ove godine a do ljeta iduće odabrati ćemo tehnologiju i lokaciju za termičku obradu otpada. Ostatni otpad (onaj koji je prilikom sortiranja ostao kao „nekoristan“) grada ima potencijal 15 posto energetskih potreba Zagreba. Zbrinjavanje otpada će postati unosan biznis i samo jedan mali, zanemarivi dio, tek negdje oko pet posto od sadašnjih 100 posto, ostaje smeće. Naravno, sve počinje u našim domovima. Odvajanje, odnosno sortiranje otpada treba stimulirati.

Smatrate li da treba smanjiti broj zaposlenih u Zagrebačkom holdingu?

Hrvatski laburisti sasvim sigurno nisu stranka koja će otpuštati. Osim onih koji su uhljebljeni u Holdingu samo zato što su nečiji rođaci ili stranački drugovi. A takvi su zaposleni, uglavnom, na najbolje plaćenim radnim mjestima i s najmanje odgovornosti. Direkcija je, npr. fantomska ustrojbena jedinica koja nije doprinijela funkcioniranju Holdinga već stvaranju novih, nepotrebnih troškova. Zagrebu treba i efikasna javna, gradska uprava ali i efikasan Holding koji će osigurati funkcioniranje grada bez obzira im li gradonačelnik lopatu u svojim rukama ili je nema. Nakon što je Ministarstvo branitelja objavilo registar branitelja, predlažem da Holding i Grad objave popis HDZ-ovaca i SDP-ovaca koji su zaposleni ili u upravi ili u Holdingu po načelu: stranačka iskaznica je moja jedina diploma i dokaz o znanju.

Na državnoj su razini Hrvatski laburisti postali respektabilna politička snaga. Kakav uspjeh stranke prognozirate na lokalnim izborima?

Respektabilni smo i u Zagrebu, i na nivou države, što je dijelom zasluga i rada nas saborskih zastupnika. Znam da će Zagreb nakon lokalnih izbora biti u prednosti za Laburiste u Skupštini te, vjerujem, za gradonačelnika Laburistu. Mi smo jedina alternativa svim ovim dosadašnjim vlastima. Upravo ćemo u mnogim općinama, gradovima i županijama, a tako i u Zagrebu, dokazati na djelu, u vlasti, kako ćemo vrlo skoro upravljati s državom. Uz nas ima nade.

Želite li za kraj poručiti nešto našim čitateljima?

Ne nasjedajte obmanama onih koji su vas već nekoliko puta prevarili. Dvije do sada najveće stranke – kojima ozbiljno za vrat pušu Hrvatski laburisti – Stranka rada – iznevjerile su vas u Zagrebu koji nazaduje iz godine u godinu. Činjenica da većina mladih želi otići iz Zagreba dovoljno govori u što su Zagreb dosadašnje vlasti pretvorile. Zar vam treba još jedna prijevara? I zapamtite da se Grad ne vodi kao poduzeće. Grad je daleko složeniji sustav od najsloženije tvrtke ili bolnice. Laburisti će dati (političke i komunalne) okvire za upravljanje Zagrebom, što je najvažniji posao, a tehnički dio posla, pod budnim okom Laburističkog gradonačelnika obavljati će za to najkvalificiraniji ljudi. S nama se uvodi sustav meritokracije. Najmanje pak treba vjerovati propalim strankama koje bi sve obećale samo da se vrate na političku scenu. Njihovo geslo je: u vlast pod svaku cijenu, i u vlast sa svakim. Pa i s vragom. Za vlast su spremni podmititi, podmetnuti te učiniti sve kako glas najboljih ne bi došao do glasača.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni