Vuković Runjić tvrdi da je ZFF “netransparentno” upravljao kinom Europa

Vuković Runjić tvrdi da je ZFF “netransparentno” upravljao kinom Europa

Istaknula je i kako taj isti najmoprimac svoj profit nikada nije uložio u stvarnu i neophodnu obnovu kina

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić je na današnjoj tematskoj konferenciji za novinare u Muzeju suvremene umjetnosti optužila Umjetničku organizaciju Zagreb film festival za „netransparentno upravljanje” kinom Europa.

„U zadnjih 10 godina Umjetnička organizacija Zagreb film festival na ime Kina Europa uprihodila je oko 6,5 milijuna kuna samo od Ureda za kulturu i to kroz financiranja raznih festivala. Kroz vlastiti prihod – a to su ulaznice, sponzori, itd. oko 10 milijuna kuna”, kazala je Vuković Runjić. Spomenula je da je u sklopu kina i ugostiteljski prostor na elitnoj lokaciji, na kojem je najmoprimac također ostvarivao prihod, a čiji iznos nikada nije iskomunicirao.

Ustvrdila je kako je konzervativna procjena da je između 50-60 milijuna kuna prihoda zarađeno na gradsko nekretnini u 10 godina završilo u privatnim rukama. Dodala je kako primarna ideja vezana uz najam kina Europa nikada nije bila da jedan najmoprimac ima svoje privatno kino, a još manje da se provodi komercijalna eksploatacija kina kao što je ustupanje prostora drugim privatnim festivalima uz naplatu prodaje karata te vođenje šanka.

Istaknula je i kako taj isti najmoprimac svoj profit nikada nije uložio u stvarnu i neophodnu obnovu kina.

„Kolika je samovolja privatnog poduzetnika bila, vidjeli smo kada je vlastitom odlukom izbacio Festival tolerancije iz Kina u jeku kampanje protiv Grada, i to pod motom kako se Grad Zagreb priprema na otvaranje narodnjačkog kluba u Kinu Europa“, rekla je Vuković Runjić.

Pročelnica je najavila da će se u okviru kulturne strategije Ureda razvijati i ideja posebne institucije koja će Zagreb razviti u pravi filmski grad i utemeljenje filmskog fonda u kojem će partneri biti svi zainteresirani filmski djelatnici.

O tijeku izrade projekta globalne rekonstrukcije Kina Europa, a koji radi Arhitektonski fakultet iz Zagreba, govorio je voditelj projekta obnove Alan Braun. Prema njegovim riječi zgrada je zadnji put obnavljana 80-ih i u zapuštenom je stanju.

„U završnoj je fazi konzervatorski elaborat i idejni projekt, a namjena zgrade ostaje ista no bit će obnovljena u suvremenom duhu, iako moram reći da je Kino i za ono vrijeme, 1925. godinu kada je otvoreno, bilo prilično suvremeno“, rekao je Braun dodajući kako nedavni potres nije uzrokovao veća oštećenja na zgradi Kina.

Nove programske projekte Kina Europa najavio je ravnatelj Kulturno informativnog centra (kojem je nas korištenje dodijeljen prostor kina Europa) Petar Bujas. On je uvjeren u blistavu budućnost kina Europa: „Za nas kino Europa nije samo fizičko mjesto. Imamo spremne programe, a koje ćemo dok se dvorana bude obnavljala, održavati“. (zagreb.hr /zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni