Vukovarski Brushies pranje zuba pretvara u igru

Vukovarski Brushies pranje zuba pretvara u igru

»Riječ je o igrački koja se spaja na četkicu za zube. Ukratko, možemo shvatiti Brushies kao „kontroler“ za igre na smartphoneu. Na ovaj način djeca igraju igru, a usput četkaju zube. Tako su motivirani za sam početak četkanja, a igra ih motivira da četkaju zube dvije minute«, objašnjava vukovarski inovator Salamon

Valentina Vukoje

Pranje zuba vrlo je važan dio u njezi svakog djeteta. Stomatolozi savjetuju kako bi se s oralnom higijenom trebalo započeti već kod nicanja prvih zubića kod djeteta. Najčešće je to u dobi od pet ili šest mjeseci djeteta. Kao prvo pomagalo u pranju zubića kod djeteta može se koristiti sterilna gaza, dok stomatolozi sugeriraju da se četkica počne koristiti oko djetetovog prvog rođendana. Nažalost, puno roditelja u Hrvatskoj ne posvećuje dovoljno pažnje oralnoj higijeni djeteta. Provedeno istraživanje o stanju oralnog zdravlja kod dvanaestogodišnjaka u Hrvatskoj, pokazalo je kako je stanje oralnog zdravlja jako loše. Najbolji pokazatelj oralnog zdravlja je KEP-indeks (zbroj brojeva karioznih, ekstrahiranih i plombiranih zuba). Tako je u većini europskih zemalja KEP-index je ispod 3, dok se u velikom broju zemalja Europske unije KEP-index kreće između 0,5 i 1,5.

U Hrvatskoj je KEP-index bio 4,18 pa se tako Hrvatska našla na samom začelju po pitanju oralnog zdravlja. Problem s motiviranjem djece za pranje zuba imao je i Saša Salamon, otac dvoje djece. Taj ga je problem motivirao da osmisli Brushies, zanimljivu igračku koja bi mogla pomoći djeci da zavole »dosadno« pranje zuba.

»Razmišljali smo kako pomoći djeci i smislili da spojimo nešto što djeca vole raditi, kao video igre, s nečim što moraju raditi, kao četkanje zubi. Tako je nastao Brushies. Riječ je o igrački koja se spaja na bilo koju postojeću četkicu za zube. Pametna igračka sadrži senzore i bežično šalje podatke sa senzora na smartphone ili tablet. Ti podatci kontroliraju igru. Ukratko, možemo shvatiti Brushies kao „kontroler“ za igre na smartphoneu. Na ovaj način djeca igraju igru, a usput četkaju zube. Tako su motivirani za sam početak četkanja, a igra ih motivira da četkaju zube dvije minute«, objasnio je Salamon, izumitelj igračke Brushies.

Zadovoljni roditelji

Saša Salamon

Mladi inovator napominje kako su do sada dobili mnogo pozitivnih komentara od stomatologa, ali i zadovoljnih roditelja, kojima je Brushies pomogao u motiviranju djece za pranje zuba. Igračka brushies je trenutačno dostupna na američkom tržištu, no Salamon otkriva da će uskoro biti dostupna i za domaće kupce.

On je pokrenuo tvrtku Code Consulting, koja ima oko 30-ak zaposlenika. Tvrtka ima sjedište u Vukovaru, a Salamon ističe kako tvrtka djeluje kao ekipa. »Koncentriramo se na dugoročne projekte. Biramo projekte koji imaju smisla i kroz koje smatramo da možemo pomoći ljudima živjeti bolji život. Tako je jedan od najvažnijih projekata na kojem već dugo radimo vezan za dijabetes i praćenje bolesti. I drugi projekti često su vezani za medicinu, zdravlje i slično«, naglašava Salamon. Brushies nije njihov prvi pokušaj kreiranja novog proizvoda.

»Razvijali smo svoje ideje i ranije, i svaki puta smo naučili nove stvari. Smatram da razvoj ideja potiče nove ideje i omogućava nam da učimo jako puno o stvarima koje ne znamo. Trenutačno smo fokusirani na Brushies, imamo puno ideja za proširenje proizvoda prema djeci i odraslima«, otkriva Salamon.

Nužne promjene za veći uspjeh hrvatskih inovatora

Njegov izum, ali i tvrtka Code Consulting pozitivan je primjer vukovarske svakodnevnice. Nažalost u medijima se često o Vukovaru govori kao o gradu s velikim brojem nezaposlenih osoba, gradu iz kojeg mladi iseljavaju.

»Smatram da se Vukovar danas ne razlikuje puno od mnogih drugih gradova u Hrvatskoj. Mladi se iseljavaju odasvuda, smatram da je to tužno, ali istovremeno mi je drago da imaju hrabrosti početi iz početka na drugom kraju svijeta i siguran sam da će mnogi napraviti velike stvari. Velika je to stvar. Vjerovatno će se mnogi i vratiti. Osobno smatram da je lakše ostati u Hrvatskoj i pokušati napraviti nešto, ali ako ne ide, ne treba se ograničavati«, govori Salamon.

Mladi inovator napominje kako bi država mogla pomoći hrvatskim inovatorima kako bi oni bilo još uspješniji. »Bili smo na sajmu CES u Las Vegasu, u dijelu gdje su razvojne tvrtke. Više od pola razvojnih tvrtki bilo je iz Francuske, jer je Francuska država pomogla svojim razvojnim tvrtkama doći u Vegas, izlagati, pomogla im je s logistikom i novcima. Posjetili su ih i francuski političari i tako su napravili veliku stvar za Francusku. Država može stvarati prilike i omogućavati jednostavnije funkcioniranje razvojnim tvrtkama, ali ne bi se smjela previše upletati u inovativnost. Trenutačna razina birokracije i brzina državnih tijela jednostavno nije dovoljna za veći uspjeh«, zaključuje Salamon.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni