Vu Samoboru se posel deli na fašničkoj baušteli

Vu Samoboru se posel deli na fašničkoj baušteli

Još tjedan dana do početka 193. Samoborskog fašnika

Program se odvija i ove godine na četiri lokacije u centru Samobora, bogat je i raznolik, a fašnik će službeno biti otvoren u petak navečer (22. veljače)

Najstarija i najveća pokladna manifestacija u ovom dijelu Hrvatske, Samoborski fašnik održat će se od 22. veljače do 5. ožujka, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za novinare u krčmi “Gabrek 1929”. U dva vikenda zabave pod maskama nudit će se cjelodnevni programi za velike i male posjetitelje, a sve pod ovogodišnjim motom Posel se deli na fašničkoj baušteli.

Šarene dječje povorke, satirični nastupi uz jedinstvena alegorijska kola, gostujuće maskirane grupe iz Hrvatske i Slovenije, glazbeni programi, sportske i zabavne igre, luna park, štandovska ponuda hrane, pića i suvenira samo su dio ponude 193. izdanja Samoborskog fašnika.

»Program se odvija i ove godine na četiri lokacije u centru Samobora, bogat je i raznolik. Pozivam sve da nam se pridruže na otvorenju u petak, 22. veljače, kada se nadamo da će gradonačelnik Krešo Beljak predati vlast maškarama«, najavila je operativna direktorica Samoborskog fašnika Marijana Obad Slamar, dodavši da se i ove godine programom odlučilo zadovoljiti maškare svih godišta.

Poziv svima da svrate u svjetsku fašničku metropolu uputili su zamjenici gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Željko Stanec te zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

Početak 193. Samoborskog fašnika priprema se za petak, 22. veljače, kada će od 19 sati na središnjoj pozornici Trga fašničkih velikana nova vlast preuzeti ključeve Grada nakon čega će sve do 5. ožujka Samoborom vladati Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal.

»U radu je spas, u neradu blagostanje, a ja sam uvijek za blagostanje«, poručio je Princ Fašnik, dok su Sraka, Sudec i Fiškal iskoristili priliku predstaviti niz fašničkih infrastrukturnih projekata za koje će biti potrebne silne radne snage, od vrtićkih do penzionerskih, jer ove godine u zadaću su si dali svima omogućiti posao, primiti pod svoje krilo napaćeno radništvo i omogućiti im priliku za osvajanje neke od nagrada iz bogatog fonda.

Naime, svakog dana birat će se najbolje maske, a one koje se najviše budu dojmile članova stručnog žirija vidjet ćemo u velikom finalu završnog dana 193. Samoborskog fašnika. Od ove godine među maskiranim pukom kretat će se i Fašnička patrola koja će samoinicijativno nagrađivati one maškare koje možda nisu spremne za izlazak na fašničku pozornicu, ali su svojim dobrim raspoloženjem zaslužile biti primijećene.

Nagrade će zaslužiti i oni koji obiđu 14 ugostiteljskih punktova i to dokažu pečatima u Fašničkoj putovnici, koja je ove godine ujedno i Radna knjižica. Ispunjenu Putovnicu/Radnu knjižicu treba dostaviti do 5. ožujka u ured Turističke zajednice kako bi se završne večeri izvukli i dobitnici vrijednih nagrada.

Vikend prijepodneva tradicionalno će biti namijenjena najmlađim maškarama dok će poslijepodneva nuditi programe i za one starije maske, svake večeri uz glazbenu završnicu i besplatni koncert: redom nastupaju Mladen Grdović (petak, 22. veljače), Neno Belan i Fiumens (subota, 23. veljače), Gazde (nedjelja, 24. veljače), klapa Intrade (petak, 1. ožujka), Songkillers i TBF (subota, 2. ožujka), Slavonske lole (nedjelja, 3. ožujka) te Let 3 i El Combo (utorak, 5. ožujka).

Uz njih za čarobne glazbene trenutke za velike i male tijekom fašničkih vikenda pobrinut će se i Roko Vušković, Endi, Kreativni nered, Trilikum, Krivi smjer, Daddy Cool, King Size, Fakini…

Za najaktivnije maškare pripremljene su i sportsko-zabavne aktivnosti, tradicionalna orijentacijska trka Srakotrk za maskirane mališane, novoizmišljeni Fašnički triatlon na klizalištu u bivšoj vojarni, a demonstrirat će se i umijeće vožnje bagera žmirečki, jer se sprema i nevjerojatno zabavna Bauštelska utrka.

Središnjim trgom prodefilirat će i svojim nastupima nasmijati sve okupljene i vrijedni samoborski mjesni odbori: Gradska četvrt Južno naselje, zajedno mjesni odbori Vrbovec i Medsave te Domaslovec, Konšćica, Hrastina, Rude i Celine.

Nasmijati se možete i uz prateće tiskovine Samoborskog fašnika, satirične listove Sraku i Ričet, koji su i ove godine besplatni za sve posjetitelje.

Do 193. Samoborskog fašnika je tjedan dana, a sve aktualnosti pratite na službenoj web stranici www.samobor.hr/fasnik i na društvenim mrežama. Organizator ovogodišnjeg Samoborskog fašnika je Turistička zajednica Grada Samobora, uz pokroviteljstvo Grada Samobora, Hrvatske turističke zajednice i Zagrebačke županije.

Ove godine “posel se deli na fašničkoj baušteli”, a vječna je istina da “bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik”, ove godine od 22. veljače do 5. ožujka.

(zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni