Vrijeme je za prirodu

Vrijeme je za prirodu

(Foto: Zaštićena područja Zagrebačke županije)

Svjetski dan zaštite okoliša (World Environment Day) obilježava se 5. lipnja u više od 140 zemalja svijeta.

Proglašen je na UN-ovoj Konferenciji o ljudskom okolišu u Stockholmu 1972. godine, kada je donesena i odluka o pokretanju UN-ovog Programa za okoliš (UNEP). Svjetski dan zaštite okoliša prvi je put obilježen 1974. godine uz slogan „Samo jedna Zemlja” i od tada se svake godine 5. lipnja organiziraju akcije koje promiču zaštitu okoliša.

Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša jest da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja ka održivom razvoju. Tema ovogodišnje kampanje Svjetskog dana zaštite okoliša je “Slavimo biološku raznolikost”, a obilježava se pod motom „Vrijeme za prirodu“ kojim se poziva na zaustavljanje štetnog djelovanja čovjeka koje dovodi do ubrzanog gubitka i uništavanja prirodnog svijeta.

Područje Zagrebačke županije karakterizira izuzetno bogata prirodna baština. U njoj se ističu šume, močvarni prostori, krški fenomeni te velika raznolikost biljnog i životinjskog svijeta kakva se rijetko nalazi u blizini glavnog grada neke države. (Foto: Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije)

Priroda nam omogućuje toliko toga – ona nam daje hranu koju jedemo, zrak koji udišemo, vodu koju pijemo i klimu koja omogućuje život na našem planetu. Ipak u ovim iznimnim vremenima priroda nam šalje sve jasnije poruke. Uključite se u borbu za zaštitu okoliša, razmislite što možete učiniti za prirodu jer da bismo se brinuli o sebi moramo se brinuti za prirodu. (ZG-m)