“Vrijeme je da se ponovo razmisli o projektu Zagreb na Savi”

“Vrijeme je da se ponovo razmisli o projektu Zagreb na Savi”

(Kristijan Jelić i Alen Lochert / Foto: GO HSLS)

Vrijeme je da se ponovo razmisli o projektu Zagreb na Savi, poručili su zagrebački HSLS-ovci na današnjoj konferenciji za novinare na Zrinjevcu.

Gradski zastupnik Kristijan Jelić pohvalio je sva gradska poduzeća koja su bila uključena u pripremu Zagreba za bujični val koji je u subotu prošao kroz naš grad.

»Ovaj put je stožer civilne zaštite na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Lukom Korlaetom pravovremeno reagirao i uz pomoć ViO i  Hrvatskih voda formirao ukupno 22 interventne ekipe koje su zahvaljujući hitnom čišćenju slivnika i otvaranju oteretnog kanala Sava – Odra spriječili poplavu u gradu«, rekao je Jelić.

No, podsjetio je kako su još u svibnju upozoravali da se moraju hitno očistiti slivnici kako ne bi pojedini dijelovi grada plivali nakon svake obilnije kiše.

Višestruke koristi od projekta Zagreb na Savi

»Dobro je da je Zagreb još početkom sedamdesetih izgradio oteretni kanal Sava-Odra kao glavnu obranu od poplave (uz nasipe), ali mislimo da je vrijeme da se ponovo aktivira projekt Zagreb na Savi koji predviđa izgradnju četiri do šest manjih hidroelektrana. Time bi Zagreb stabilizirao nivo rijeke Save, dobili bi vrijedno građevinsko zemljište, jeftinu električnu energiju i plovnost rijeke Save«, dodao je Jelić.

Potpredsjednik Gradske organizacije HSLS-a Alen Lochert prozvao je Gradsku upravu zbog omogućavanja projekta »Mali Manhattan«, iako se tom investicijom ne slaže.

»Tvrde da ih je na to obvezala prethodna gradska vlast, jer bi u suprotnom gradski proračun imao financijsku štetu zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza. Istovremeno, ova ista Gradska uprava je ukinula mjeru roditelj odgojitelj, bez obzira na to što je tu obavezu također proizvela prethodna gradska vlast. Valjda zato što ih s jedne strane pritišće korporacija i njihov odvjetnički tim, a s druge strane je tek nekakva udruga«, rekao je.

Zaključio je kako mjera roditelj odgojitelj jest populistička i kontroverzna i nije ju trebalo niti donositi, ali da posljedice prenaglih promjena te mjere utječe na ljudske sudbine i egzistenciju obitelji.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni