Vrijeme, baš poput stare fotografije

Vrijeme, baš poput stare fotografije

Prvu trajnu fotografiju napravio je francuski izumitelj Nicéphore Niépce 1822., ali je kasnije slučajno uništena. Fotografije je izrađivao na poliranoj kositrenoj ploči premazanoj derivatom nafte, bitumenom

(A. Mühlbauer, 14. siječnja 1893.)

Od davnina, ljudi su pokušavali svoje okruženje reproducirati vlastitim slikama. Korištenjem tehnika slikanja, klesanja i kiparstva svijet oko sebe prikazivali su na raznim površinama. Fotografija je rezultat spajanja nekoliko različitih tehnoloških otkrića. Davno prije prvih pravih fotografija, kineski i grčki filozofi opisali su princip kamere sa sićušnom rupom, ali tek je znanstvenik Ibn-al-Haytham (965.-1040.) svojim doprinosom na polju optike omogućio stvaranje prve “camere obscure”, koja je prototip današnjeg modernog fotoaparata. Taj se rani model koristio vrlo rijetko, no bio je to važan korak u evoluciji samog izuma.

Prvu trajnu fotografiju napravio je francuski izumitelj Nicéphore Niépce 1822., ali je kasnije slučajno uništena. Fotografije je izrađivao na poliranoj kositrenoj ploči premazanoj derivatom nafte, bitumenom. “Pogled s prozora u Le Grasu” je prva, uspjela, trajna fotografija, također od Niépcea, a nastala je oko 1826. u Saint-Loup-de-Varennesu. Niépce ju je “uhvatio” pomoću camere obscure fokusirane na bitumensku plohu veličine 20 x 25 cm. Tijekom 8-satne ekspozicije svjetlost je obasjala zgrade s obje strane fotografije.

pogled_prozor_le_gras
“Pogled s prozora u Le Grasu” (oko 1826.)

Priredio: Ivan Remeta – Johnny

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni