Vrhunac “Opasno dobre sezone”

Vrhunac “Opasno dobre sezone”

Tamara Obrovac Transhistria EnsembleJazz orkestar HRT-a

Uspjehu koncerta pred punom dvoranom pridonio je i stalni suradnički sastav Tamare Obrovac

Tekst: Igor Čatić
Foto: Marija Stilinović

Pozvavši u goste Tamaru Obrovac i njezin Transhistria Ensemble, Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom svog umjetničkog voditelja i dirigenta Andreasa Marinella, na najbolji je mogući način završio ovogodišnju sezonu.

Već niz godina Tamara kao vokalistica, skladateljica, autorica tekstova i flautistica, često na dijalektima istarskog prostora, jedna je od naših najosebujnijih glazbenica. Za koncert održan

u dvorani Gorgona, MSU u srijedu 6. lipnja 2018. napisala je je glazbu i tekstove za svih 12 izvedenih skladbi. Briljirala je svojim pjevanim dionicama uz jasnu dikciju kao i vokalizama. Uspjehu koncerta pred punom dvoranom pridonio je i stalni suradnički sastav T. Obrovac. Međunarodno sastavljeni kvartet u sastavu: Krunoslav Levačić, bubnjevi, Hrvatska, Fausto Beccalossi, harmonika, Italija te Žiga Golob, kontrabas i Uroš Rakovec, gitara, mandolina. Slovenija. Taj je sastav je činio ritam sekciju Jazz orkestra HRT-a, uz potporu Joe Kaplowitza, klavir i Elvisa Penave gitara.

Uspjehu su pridonijeli i aranžeri. Većinu aranžerskoga, vrlo uspješno obavljenog posla obavili su dirigent A. Marinello i trombonist Luka Žužić, a pridružili su im se s po jednim aranžmanom Zoran Majstorović i J. Kaplowitz. Aranžmani su napisani vrlo zanimljivo, dio je bili prepušten Tamari. No instrumentalni dijelovi mogli bi se izvoditi i kao samostalne skladbe. Izbor skladbi poput Zoven, Madiroza i Crni malin više je stvar izvjestiteljevog ukusa. Cijeli program pripremljen je u roku tri dana. No najvažnije je da će se taj koncert pretvoriti u trajni zapis na medijima, kao što je to prošle godine bilo poslije vrhunska susreta Jazz Orkestra i skupine Chui, nagrađenog Porinom.

Nazočni su s velikom simpatijom pozdravili glazbenike koji su bez prekida muzicirali 105 minuta.

Prilika je da se nešto opširnije predstavi Tamaru iz pera uglednog Davora Hrvoja. jednog od najvažnijih osoba u promicanju jazza na ovom prostorima. »Tamara je umjetnost bez granica! To je dojam koji izaziva pogled na njezino stvaralaštvo. Najznačajnije umjetnice koja svoje djelo gradi na istarskoj glazbenoj tradiciji i najvažnije predstavnice hrvatske umjetnosti zasnovane na regionalinim glazbenim raznolikostima. Jedna je od najsvestranijih osobnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni, dobitnica mnogobrojnih priznanja i nagrada, primjerice Nagrade hrvatskog glumišta, Nagrade Zlatni smijeh, Zlatne koogle, nagrade Marul za najbolju scensku glazbu na Marulovićevim danima u Splitu i Zlatne arene za glazbu za film. Višestruka je dobitnica nagrade Porin. Bila je nominirana za nagradu BBC Radija 3 za world music u kategoriji europske glazbe i kategoriji za nagradu publike. Jedna je od rijetkih hrvatskih glazbenica koja je ostvarila iznimnu međunarodnu koncertnu aktivnost.

Tamara je glazbenica snažne imaginacije i ideje, beskompromisna, kreativna i kompletna umjetnica osebujna stila kojim je postigla prepoznatljivost i visoku estetsku razinu. Uvijek je spremna na ludorije i glazbenu igru s kolegama. U svojim izvedbama treperi nad svakom pjesmom, potpuno se uživljava, stapa se s njom i preobražava u neko drugo duhovno biće… sama postaje pjesma… Njezina je glazba osobna, inteligentna, kreativna, intrigrantna, ekstvaragantna, otkačena.

Nepresušna je njezina autorska iskra, jednako na području pisanja tekstova i glazbe. Kremen za ispaljivanje te iskre pronalazi u istarskoj zemlji crljenici, birajući samo najvrednije i prirodnim silama najljepše oblikovane primjerke. Tamara ne štedi vrijeme niti trud da bi ih prikupila i proučila, studiozno, brižno i sustavno poput kakvog znanstvenika – muzikologa-geologa – osjetila i upila tajne njihova okusa, oblika, mirisa, boja, te zapisala karakteristike, a najvrednija zapažanja objedinila sa svojom intimnošću i pretvorila u umjetnost. Iako se radi o složenim glazbenim djelima, u njezinim izvedbama ona se doimaju poput igrarije: zvuče prpošno, rasplesano, kao da je upravo ta kombinacija riječi i nota zapisana u vječnosti svemira, samo ju je netko trebao prevesti na jezik smrtnika. Tamara je dosadašnjim radom zaslužila da ta neka viša sila svoju kreaciju odašilje upravo kroz nju.

Tamarin je glas efektan u pjevanju tekstova kao i vokalizama kad se doima poput još jednog glazbala u ansamblu. Njezine su interpretacije prožete spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i komunikativnošću. Najkompliciranije aranžmane izvodi s lakoćom i jednostavnošću svojstvenima najvećim umjetnicima. Emotivnim izvedbama i pozitivnim vibracijama koje sugestivno prenosi na publiku donosi rijetko uzbudljivu atmosferu na koncertima. U njezinom poimanju glazbe iznenađenja ne samo da su dopuštena, već potiče suradnike na njih, kao i na spontanu, intuitivnu komunikaciju i trenutačno nadahnuće – elemente svojstvene jazz glazbi. Upravo zbog toga glazba njezinog međunarodnog, multikulturalnog Transhistria Ensemblea je autentična, iskonska i suvremena, osobna i univerzalna, regionalna i globalna.«

Cijela sezona Jazz orkestra HRT-a u potpunosti je opravdala slogan „Opasno dobra“ i još jednom dokazala da HRT sa svojim glazbenim ansamblima pokazati može pokazati snagu hrvatske kulture.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni