Vremena nova, izreke stare!

Vremena nova, izreke stare!

Biblijska poruka kako će »prije deva proći kroz iglene uši nego bogataš u raj nebeski« ne dolazi do svijesti gramzivih i bezosjećajnih novokomponiranih tajkuna. Vrlo su rijetki oni koji pomažu drugima, osnivaju zaklade i nastoje pošteno nagraditi svoje zaposlenike. Njima nisu potrebne političke veze, moćnici i zaštitnici kako bi zadržali ljudske privilegije i stečeni status

Žarko Delač

Žarko Delač

Vrlo smo često čuli kako roditelji govore djeci neka uče pa će im u životu biti lakše jer će manje raditi. Naravno kako ova uzrečica datira iz vremena socijalizma i samo je još jedna u nizu loših navika koje nas još uvijek prate. Pri tome je zanimljivo kako su ideološki tvorci i zagovornici ovog društvenog sustava ujedno svakodnevno promovirali misao da je rad stvorio čovjeka. No nije to bila jedina kontradikcija prošlih vremena jer još i danas osjećamo posljedice povijesnih zabluda i vrludanja, omalovažavanja seljaka ili recimo ismijavanje obitelji s više djece. Nasuprot tome, danas su se pojavili novi grijesi uglavnom povezani s nezasitnim materijalnim porivima iz kojih izvire korupcija, nepotizam i razni oblici kriminala i mafijaških obračuna.

Promatrajući s tog stanovišta današnju situaciju u našoj domovini sve afere i poteškoće uglavnom se mogu podvesti pod želju za stjecanjem bogatstva i materijalnim statusom pojedinaca u društvu. Biblijska poruka kako će prije deva proći kroz iglene uši nego bogataš u raj nebeski ne dolazi do svijesti gramzivih i bezosjećajnih novokomponiranih tajkuna. Vrlo su rijetki oni koji pomažu drugima, osnivaju zaklade i nastoje pošteno nagraditi svoje zaposlenike. Njima nisu potrebne političke veze, moćnici i zaštitnici kako bi zadržali ljudske privilegije i stečeni status.

Netransparentno i neodrživo upravljanje

Stoga su i dvije najveće gospodarske afere posljednjih godina u Agrokoru i Uljaniku proizašle upravo iz takvog rada te netransparentnog i neodrživog upravljanja. Ipak ne kaže se uzalud kako vrč ide na vodu dok se ne razbije ili svaka sila za vremena, što upravo najbolje ilustrira aktualna događanja u Hrvatskoj. Neprirodna situacija ne može trajati vječno, unatoč potpori najviših struktura i pojedinaca na vlasti jer mehanizmi tržišta i ekonomski zakoni moraju početi djelovati. Isto tako, svi koji koriste situaciju političkog bezvlađa i neorganizacije za svoje kratkoročne interese trebali bi znati da se sve vraća i sve se plaća, a istina se nikada ne može sakriti. Isto tako mnogi su izgleda zaboravili da tko laže za tebe isto će tako lagati i protiv tebe ili da batina ima dva kraja.

Političari su smetnuli s uma kako je bolja istina koja škodi nego laž koja godi ili da se volovi vežu za rogove, a čovjek za riječi. Moglo bi sa tako nabrajati još puno zrna mudrosti iz kojih se može zaključiti kako su naši preci bili mudri, učili su na pogreškama i imali na umu da je povijest učiteljica života. Stoga su nam ostavili u nasljeđe sijaset korisnih i vječnih narodnih poslovica i izreka koje najčešće ne želimo čuti, naučiti ili iz njih na vrijeme izvući pouke. No ako to učinimo i sa zakašnjenjem, nikada nije kasno ali je daleko teže.