“Vratite nam magnoliju!”

“Vratite nam magnoliju!”

Prosvjed na Trgu žrtava fašizma

»U provedbi ovog projekta zaobiđene su obvezne procedure koje podrazumijevaju uključivanja struke i javnosti. Ovaj projekt se provodi u centru Zagreba, koji prema GUP-u treba sadržavati arhitektonski i urbanistički natječaj«, ustvrdila je Antonija Komazić iz Prava na grad na Trgu žrtava fašizma

Matej Knežević

Na trgu žrtava fašizma u srijedu je održana tiskovna konferencija inicijative »Vratite magnoliju«. Ispred Zelene akcije govorila je Željka Gracin. Podsjetila je kako je presica sazvana zbog uklonjene magnolije. Kazala je kako je građanima dosta devastacije grada te dosta im je dosta »kvaziupravljanja javnim gradskim prostorom u Zagrebu«. Nadodala je kako građani imaju pravo znati što se u njihovom gradu događa te na koji se način želi uređivati gradski prostor, a posebno kad je riječ o takozvanoj džamiji.

Potom je naglaasila: »Građani za ovakve stvari saznaju tek kad se postavi ograda ili kada se počnu čupati magnolije i ostale biljke, a Grad se toliko ponosi svojim zelenilom. Nije jasno kakva je to politika Grada koje to zelenilo želi uklanjati«.

Iz Zelene akcije smatraju da je uklanjanje ove magnolije tek početak, jer je isto predviđeno i za Trg kralja Tomislava. Pitaju se kako će se kad se uklone sve magnolije i sva drveća to odraziti na život građana. Gdje će oni sjesti u hlad, pitaju se. Ističu da javnost želi sudjelovati u donošenju takvih odluka te kako nije dovoljno da to polovično doznaju preko medija već bi o tome trebalo povesti širu javnu raspravu. Zahtijevaju hitnu obustavu radova na Trgu žrtava fašizma, da se javnost uključi u donošenje ovakvih odluka i da se da prilika javnosti da se očuva zelenilo.

Iz Prava na grad oglasila se Antonija Komazić, koja se nadovezala riječi Željke Gracin. Smatra kako je vrlo šturo prikazan pješački centar izvrsnosti, javnosti, ali i medijima. Tvrdi da su im poznati podatci o javnom novcu iz gradskog proračuna rasporođenog za raspodjelu u spomenuti projekt te da se u njega krenulo na vrlo netransparentan način.

»U provedbi ovog projekta zaobiđene su obvezne procedure koje podrazumijevaju uključivanja struke i javnosti. Ovaj projekt se provodi u centru Zagreba, koji prema GUP-u treba sadržavati arhitektonski i urbanistički natječaj«, kaže.

Dodaje da je spomenuta procedura izbjegnuta te projekt krenuo u realizaciju diskrecijskim pravom gradonačelnika o početku ulaganja sredstava u idejni projekt.

Zaobilaženje propisa, struke i građana

O temi se oglasila i Tena Šarić ispred udruge Sindikat biciklista. Ona je rekla kako je Sindikat biciklista zabrinut što će doći do rušenja stabala u ulici Franje Račkog te da bi se na tom mjestu postavila biciklistička staza. U ime svoje udruge izrazila je nezadovoljstvo te pozvala Grad da o ovoj temi otvori javnu raspravu te nadodala: »Poznavajući praksu Grada po pitanju biciklističke infrastrukture, sumnjamo u kvalitetnu i sigurnu izvedbu u ovom slučaju«.

Potom je sve okupljene pitala je li i spomenuti projekt u skladu s nacionalnom strategijom biciklističke infrastrukture. Mišljenja je da bi postojeća biciklistička staza trebala prolaziti gdje su stabla, dok bi ondje gdje se trenutno nalazi parkiralište, ono i ostalo. Nadodala je kako se tim potezom gubi svaki smisao. Šarića je zaključila kako iz Sindikata pozdravljaju širenje pješačke i biciklističke zone, ali ne na uštrb drvoreda i javnog dobra.

Robert Faber, predsjednik gradske četvrti Donji grad kazao je, kako glavni problem da se na ovom primjeru zaobilaze propisi, ali i procedura kao i struka te građani. Podsjetio je kako s pravne strane, odnosno prema Statutu Grada Zagreba, sve trebalo biti predstavljeno gradskoj četvrti. Nadodao je kako to nije napravljeno te da to nije izoliran slučaj, već se radi o pravilu.

»Ovdje se radi o djelu parkovne arhitekture zaštićenom prema Zakonu o zaštiti prirode, a taj je zakon ovdje prekršen«, rekao je.

Faber je pozvao građane da se pokrenu i uključe u inicijative građana zajedno sa nevladinim organizacijama.

O ovoj problematici svoje mišljenje je dao i gradonačelnik Milan Bandić. Kazao je da će ono što ima za reći pokazati na terenu od Držićeve do Zavrtnice na Novoj Branimirovoj, gdje će posaditi 60 vretenastih hrastova. Pritom je prvi čovjek grada naglasio: »Triput će biti ljepši i biti će dvostruko više magnolija i drugih više drveća i građani mogu mirno spavati«.

Zaključio je kako će upravo on zasaditi prvu magnoliju, kada bude odrađena etapa hortikulture te da se nada kako će to biti gotovo za šest mjeseci.

Izjave sudionika možete poslušati na: https://soundcloud.com/zg-magazin/magnolija-presica.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni