Vratimo sport njegovim korijenima!

Vratimo sport njegovim korijenima!

(SP u reliju pokazalo je svu raskoš naših organizacijskih sposobnosti – veliki interes gledatelja i odličnih uvjeta koji su pruženi vozačima. Šteta je što takve sposobnosti ne pokazujemo u drugim društvenim i životnim segmentima / Foto: Mario Pavlović)

I sport je postao dio društvenih promjena i poluga za dodatno bogaćenje pojedinaca. Oni to rade bez emocija i ne čine ništa iz zadovoljstva ili koristi prema široj zajednici

Žarko Delač

Žarko Delač

Ovog vikenda prvi puta održano kod nas svjetsko prvenstvo u reliju pokazalo je svu raskoš naših organizacijskih sposobnosti – veliki interes gledatelja i odličnih uvjeta koji su pruženi vozačima. Time smo ponovno pokazali kako nam na tom planu nema premca u svijetu. S druge strane, šteta je što takve sposobnosti ne pokazujemo u drugim društvenim i životnim segmentima, osobito u gospodarstvu i financijama. Nažalost, i tu smo među prvacima u svijetu ali kada treba varati državu, izvrgavati zakone i propise i natjecati se tko će više oštetiti vjerovnike i komitente.

Pri tome se dobro uklapamo u sliku današnjice u kojoj pohlepa, zgrtanje materijalnog bogatstva i stjecanje moći i vlasti predstavljaju obrazac socijalnog ponašanja. U tom kontekstu i auto reli možemo promatrati više kao nadmetanje konstruktora, proizvođača vozila i guma ili softverske opreme i tehnike u kojoj sve manje ulogu igra ljudski faktor.

Slična je situacija i s najavom super lige u kojoj bi igrali samo najbogatiji nogometni klubovi i time uskratili brojnim navijačima i budućim talentiranim nogometašima priliku da se okušaju u ovom sportu.

Međusobna podmetanja proizvođača cjepiva

Poriv je ponovno materijalistički, a ne sportski tako da je očigledno kako je sport sve manje sport i prilika za individualna nadmetanja u snazi i vještini, a ne popratnim sadržajima i aktivnostima koje su postale neizostavne u vrhunskom sportu. Gdje će biti kraj takvog pristupa sportu teško je predvidjeti, ali očigledno je kako je svakim danom Coubertinova uzrečica važno je sudjelovati sve manje aktualna. Naime, i sport je postao dio društvenih promjena i poluga za dodatno bogaćenje pojedinaca. Oni to rade bez emocija i ne čine ništa iz zadovoljstva ili koristi prema široj zajednici. Filantropa i mecena sve je manje, a menadžera i empatije sve više.

Farmaceutska industrija također nije na to imuna, što pokazuju i aktualna medijska podmetanja i rat među proizvođačima cjepiva protiv koronavirusa. Možda ima i istine u tome kako su upravo oni potaknuli takav razvoj događaja i – zanimljivo – za godinu dana razvili cjepiva koja se u normalnim uvjetima stvaraju i ispituju godinama.

Sve u svemu, sport i sportska natjecanja nisu imuna na društvene promjene i sve više poprimaju korporativne manire poput špijunaže, promidžbe i propagande te borbe odvjetničkih kuća i financijskih savjetnika. U tome mali igrači svakodnevno sve više zaostaju i gube, a jedino je u sportu do sada bilo moguće da David pobjedi Golijata! Zbog toga je sportom bio zaokupljen veliki dio našeg stanovništva s naglaskom na bio. Nadamo se da će to u konačnici shvatiti i oni koji s njime upravljaju u svjetskim razmjerima i vratiti sport svojim korijenima.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni