Vratimo se prirodi!

Vratimo se prirodi!

(Postrojenje DINA-Petrokemije u Omišlju / Foto: www.politikaplus.com)

Brojne nevladine udruge, pa i hrvatski europarlamentarci, sazivaju uklanjanje plastike iz suvremenog svijeta. Ovo je prijedlog stručnjaka s 35 godina staža na području plastike i ambalaže, posebno višeslojne

Treba pod hitno ukinuti plastiku, nabaviti konje za teglenje, staviti u garaže, odnosno baciti u staro željezo automobile. Poduzeće Zrinjevac treba zaposliti da uzgaja povrće, koje se smatra prirodnim, koje bi narod brao koliko kome treba! Treba se vratiti prirodi, baviti se ugostiteljstvom i informatikom.

Kaže mi prijatelj koji radi u na području nafte, inženjer star 60 godina, da je najsretniji da su se ugasili DIOKI i DINA!!! Kada to on kaže, šta tek kaže narod?

Bio sam prije dva mjeseca u tvrtki jednog Slovenca, koji ima proizvodnju u Zelenoj deželi poput one u nekadašnjem »Zagrebplastu«, pioniru proizvodnje plastičnih vrećica u regiji. Slučajno znam da je pred kojih 30 godina dolazio u tu tvornicu i divio se toj proizvodnji.

Nova moda: Predavanja na engleskom za hrvatsku publiku

Pitam se zašto još uvijek prof. I. Čatić piše? To nema smisla, jer to možda netko i pročita, ali ne prihvaća. No zato narod priča: »opet onaj Čatić i njegove vrećice…« Gdje su mu nasljednici? Bilo bi mu pametnije da drži predavanja o plastici u Zagrebu na engleskom jeziku za hrvatsku publiku. To je nova moda!

Treba pilu okrenuti naopako i pisati da sve plastično treba ukinuti, pa će prvo ostati npr. bez suvremenih plastičnih pelena!!! Neka peru i peglaju pelene od pamuka (pamuk je isto organski polimer kao i ta zloglasna plastika). A smeće neka ne bacaju u plastične, nego u papirne vrećice!!!

I konačno, »last but not the least!« – pitam se koliko bi ljudi bilo ozlijeđeno na dočeku naših »Vatrenih«, da u Hrvatskoj zabranimo plastiku tj. neekološke plastične čaše? Što bi bilo da da su pili pivo iz staklenih boca ili ako hoćete ekoloških čaša pa se to bacalo po podu???

Eto ideje za ozbiljnu raspravu. Idemo ukinuti sve što je plastično i vratiti se »prirodnim« materijalima, staklu i drvu. U njih bi trebalo sve pakirati! Idemo napraviti »skok« u budućnost na valu uspjeha »Vatrenih« ukidanjem plastike!

mr. sc. Krešimir Bakša

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni