Vraćen mural posvećen Vukovaru

Vraćen mural posvećen Vukovaru

(Foto: Dugopolje.org /Facebook)

Murali posvećeni Vukovaru i 204. gardijskoj brigadi sinoć su ponovno naslikani na trafostanicama na Laništu nakon što su dan ranije prebojani. Murali su uklonjeni uoči 30. obljetnice pada Vukovara, što je izazvalo nezadovoljstvo građana.

Jedan od murala koji su s trafostanice u Ulici Ive Robića uklonili radnici bio je posvećen Vukovaru, vodotornju i memorijalnom groblju, drugi 204. gardijskoj brigadi, jedan generalu Slobodanu Praljku, a posljednji je bio posvećen Dinamu.

Uklanjanje murala danas je komentirao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je rekao da je trebao biti uklonjen samo mural posvećen ratnom zločincu Slobodanu Praljku, dok su ostali uklonjeni greškom.

Kaže da je uklanjanje murala zatražilo vijeće gradske četvrti temeljem prijave građana. Ona je proslijeđena komunalnom redarstvu koje se pak obratilo HEP-u, budući da je Praljkov mural bio oslikan na njihovoj trafostanici.

Budući da su murali posvećeni Vukovaru i gardijskoj brigadi vraćeni, Tomašević je poručio kako će se pronaći način da ih se legalizira.

Oglasio se i HEP

O svemu se danas oglasio i HEP iz kojeg poručuju da im je nalog za uklanjanje murala stigao iz Grada Zagreba.

»HEP ODS Elektra Zagreb postupila je sukladno nalogu za uklanjanje murala koji je izdao Grad Zagreb, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, a po prijavi Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad«, navodi se u priopćenju.

Protivno navodima pripadnika skupine BBB, koji su oslikavali murale, u HEP-u tvrde da navedena trafostanica nije imala dozvolu za oslikavanje te je HEP ODS Elektra Zagreb po njemu je bila obvezna postupati.

»Napominjemo da je HEP ODS Elektra Zagreb izdala niz dozvola za oslikavanje murala umjetničkog sadržaja na trafostanicama, između ostalog i na temelju suradnje s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Udrugom navijača Dinama Bad Blue Boys, s kojima imamo dobru suradnju, a među kojima je i nekoliko murala s motivima grada heroja Vukovara«, navode.

»Shodno navedenom, otklanjamo odgovornost HEP ODS-a Elektre Zagreb prema građanima i nadležnim institucijama. HEP ODS Elektra Zagreb dužna je postupati po nalogu Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet«, dodaju iz HEP-a. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni