Vraćen MiG 21 Rudija Perešina

Vraćen MiG 21 Rudija Perešina

(Foto: MORH / J. Kopi)

Borbeni zrakoplov MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. preletio iz Bihaća u Klagenfurt, ne želeći sudjelovati u agresiji JNA na Hrvatsku, danas je vraćen u Hrvatsku, potvrdilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

MiG oznake »26 112« proteklih se 28 godina nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu te je tijekom dana iz Austrije transportiran u vojarnu »Pukovnik Marko Živković« na Plesu.

Dolaskom aviona legendarnog hrvatskog pilota nakon 28 godina u Hrvatsku, završena je prva faza procesa povratka Perešinovog aviona, a ovaj događaj rezultat je izvrsnih odnosa Hrvatske i Austrije, odnosno hrvatske i austrijske Vlade.

Avion junaka Domovinskog rata će u nedjelju, 12. svibnja biti će izložen ispred zgrade MORH-a u Zagrebu, a povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja XXII. »Susreta za Rudija« u Gornjoj Stubici.

Nakon toga, planirano je da čuveni zrakoplov bude smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni »Pukovnik Marko Živković« na Plesu, nakon čega će biti izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

(zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni