“Vox femine festival započeo performansom na Trgu bana Jelačića”

“Vox femine festival započeo performansom na Trgu bana Jelačića”

Performansom i iscrtavanjem sjene “Prvog kongresa žene antifašističke fronte žena” započelo je u srijedu jedanaesto izdanje Vox Femine Festivala, koji traje do nedjelje 29. listopada. Marin Čajdo, koordinator festivala pojašnjava kako je na središnjem gradskom trgu, umjetnik Antoniom Grgić trebala naći obris likova dviju žena, jedna s puškom, a druga sa seoskim priborom. Nadodaje, kako je tada to trebalo simbolizirati “jedinstvo koje su žene trebale postići nakon Drugog svjetskog rata, te je to trebala biti prva skulptura žena koja nije bila prikazana kao religijska ikona”.

Kaže, kako njima iz festivala je krivo što nikada taj spomenik zaživio, no ne smeta ih kaže spomenik banu Jelačiću. Spomenuta sjena trebala je biti iscrtana grafitnom olovkom, pojašnjava nam Čajdo te sjena bi do kraja dana nestala kako god pod cipelama prolaznika..

No, to se nije svidjelo policiji i komunalnim redarima, koji su natjerali umjetnika da ukloni svoj rad, zbog toga što, kako kaže Čajdo, su imali dozvolu od policije, zaključio je koordinator festivala o ovoj akciji.

Treba spomenuti i to kako Vox Femine Festival se održava u Zagrebu te i ove godine promovira stvaralaštvo žena i problematizira pitanja roda kroz međunarodni filmski, diskusijski, prezentacijski, radionički te zabavni program.

Filmski program smješten je u CeKaTe u Parku stara Trešnjevka 1, dok se forumski održava u Ozaljskoj 16 „Šesnaestici“, novom kulturno-društvenom centru za građane na zagrebačkoj Trešnjevci. Vlastita soba za Trešnjevčane i Trešnjevčanke svoja vrata otvara u petak, 27.10. s izložbom „Mama je bila u pravu“ ilustratorice Rine Barbarić, inače autorice ovogodišnjih festivalskih vizuala.

Kako ističe Čajdo,ove godine “Vox Feminae Festival ima i program za najmlađe u jutro u subotu: kamišibaj predstavu „Šareni gavrani“ organiziranoj u suradnji s udrugom Kozlići”. Predstavi slijedi i interesantno predavanje o ženskim likovima u Harry Potter serijalu.

Koordinator festivala kaže, kako festivalski program donosi i brojne druge društvene i edukativne aktivnosti za posjetitelje Ravno s društvenih mreža na metlama slijeću voditeljice Facebook stranice „Sve su to vještice“ s kojima će se izrađivati anti-seksistički stickeri i stripovi. Jasna Jasna Žmak prisutne će upoznati s prvom bojankom za odrasle posvećenoj ženskom tijelu “Cunt Coloring Book”; dok će Ivana Radačić i Carol Harrington informirati prisutne o rezultatima istraživanja o prostituciji u Hrvatskoj.

Važno je istaknuti, kako je sav festivalski program, izuzev drag show programa u Močvari, besplatan, zaključuje Čajdo. Više informacija o programu potražite na službenim stranicama festivala. (Zg-magazin)