Volvo ograničava brzinu svih novih automobila na 180 km/h

Volvo ograničava brzinu svih novih automobila na 180 km/h

(Foto: Volvo)

Volvo je jučer najavio da će svoj plan o ograničavanju brzine automobila na 180 km/h primijeniti na cijeloj liniji svojih modela.

Svi automobili koji će ubuduće silaziti s proizvodne trake bit će ograničeni na 180 km/h.

Švedski je proizvođač automobila s ovom idejom izašao još prošle godine, a ona je, kako to priznaju i u kompaniji, naišla na podijeljene reakcije. Naime, pokrenula se rasprava trebaju li proizvođači biti ti koji će nametati ovakva restriktivna pravila, no u Volvu su čvrsti pri stavu da je sigurnost najvažnija te svojim pristupom žele poslati jasno ukazati na opasnosti od prebrze vožnje.

Štoviše, Volvo želi biti predvodnik u automobilskoj sigurnosti pa će uz ugrađeni limitator brzine automobili biti opremljeni i s Care Key sustavom koji će vlasnicima omogućiti da postave dodatna ograničenja brzine automobila, koliko oni smatraju prikladnim. To bi moglo biti idealno rješenje za roditelje ili onima koji svoj automobil posuđuju mlađim i neiskusnim vozačima.

»Vjerujemo da proizvođač automobila ima odgovornost poboljšati sigurnost u prometu«, izjavio je Malin Ekholm, voditelj Centra za sigurnost automobila u Volvu. »Naša tehnologija za ograničavanje brzine i dijalog koji je pokrenula odgovaraju ovom razmišljanju. Ograničenje brzine i Care Key sustav pomažu ljudima da razmisle i shvate da je prebrza vožnja opasna, a ujedno pružaju dodatni mir i pozitivno utječu na ponašanje vozača.«

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni