Volvo do 2019. napušta motore s unutarnjim izgaranjem

Volvo do 2019. napušta motore s unutarnjim izgaranjem

vaki novi Volvo će od 2019. godine biti pokretan strujom, najavljeno je u srijedu iz švedske kompanije u kineskom vlasništvu. Na taj način Volvo će postati prvi veliki proizvođač automobila koji se zalaže za potpuno napuštanje tradicionalnih motora s unutarnjim izgaranjem.

Iz Volva je najavljeno da će započeti proizvodnju pet potpuno električnih automobila između 2019. i 2021. Tri od njih bit će automobili sa značkom Volva, dok će druga dva stići iz Polestara, tvrtke zadužene za Volvo modele naglašenih performansi. Najavljeno je također da će uvesti i niz hibrida s kombiniranim pogonom na plin i dizel, ali zasad nije poznato na koje se modele to odnosi.

No Hakan Samuelsson, izvršni direktor Volva najavio je da do 2025. godine planiraju prodati ukupno milijun elektrificiranih automobila. »Kako smo rekli, tako ćemo i učiniti«. poručio je. Naime, tvrtka će još kratko nastaviti s proizvodnjom dizelskih i plinskih automobila, ali će ih postupno ukinuti iz proizvodnje.

Ovakve najave Šveđana mogu se shvatiti i kao odgovor na najave njemačkih proizvođača, predvođenih s Volkswagenom i BMW-om, koji su najavili značajno povećanje udjela električnih automobila u svojoj ponudi. Prošle je godine VW objavio da će do 2025. godine plasirati 30 novih električnih vozila, dok su iz BMW-a nedavno poručili kako se nadaju da će do 2025. godine povećati udio električnih i hibridnih modela na 25 posto prodaje. Bavarski proizvođač luksuznih automobila navodno još ove godine planira predstaviti električnu izvedbu svoje popularne serije 3. (BoJa)