Volswagen prestigao Toyotu po broju prodanih vozila

Volswagen prestigao Toyotu po broju prodanih vozila

General Motors drži treće mjesto po prodajnim rezultatima

Njemački koncern Volkswagen preoteo je vodstvo japanskoj Toyoti u globalnoj prodaji vozila za razdoblje siječanj – lipanj 2015. Iz Toyote su utorak izvijestili kako su prodali 5,02 milijuna vozila u prvih šest mjeseci ove godine, što je pad za 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a bilježi se pad prodaje i na klonulom domaćem tržištu.

Iz Volkswagen AG- aporučili su ranije ovog mjeseca da su prodali 5,04 milijuna vozila u istom razdoblju. Prodaja ide dobro u Europi i Sjevernoj Americi, ali je pala u Kini, koja je obično snažno tržište za ovu tvrtku.

Američki General Motors, koji je bio najveći svjetski proizvođač automobila dugih sedam desetljeća, sve dok ga 2008. nije nadmašila Toyota, završio je na trećem mjestu sa 4.860.000 prodanih vozila, što je pad od 1,2 posto u odnosu na godinu prije. GM je nakratko uspio vratiti prodajnu krunu 2011. godine, kada je Toyotin proizvodnja trpila posljedice razornog tsunamija u sjeveroistočnom Japanu.

Toyota je napravila veliki povratak 2012. godine te je bila svjetski najprodavanijih proizvođač automobila u posljednje tri godine. U prvoj polovici, Toyotina prodaja rasla je u SAD-u, Meksiku i Kini.

Prošle godine Toyota je prodala 10.230.000 vozila, pobijedivši Volkswagen i GM, ali ove godine očekuju slabiju prodaju kamioneta i automobila. Predviđanja govore da će prodaja pasti za 1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine na 10,15 milijuna vozila.

Volkswagen je prodao 10.140.000 vozila u 2014., a GM je s 9.920.000 prodanih vozila završio na trćem mjestu. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni