Volonterima palijativne skrbi uručene zahvalnice

Volonterima palijativne skrbi uručene zahvalnice

U Hrvatskome glazbenom zavodu sinoć je održana svečanost obilježavanja desete obljetnice okupljanja volontera u palijativnoj skrbi udruge La Verna na kojoj su volonterima, suradnicima i donatorima dodijeljene zahvalnice za promicanje dostojanstvena života do njegova okončanja.

Zahvalnice su među ostalima dobili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Gradski ured za zdravstvo.

„Od 2009. kada smo započeli rad s Grupom za palijativnu skrb pri Franjevačkom svjetovnom redu, u udrugu La Verna, odnosno u njezin rad se do danas aktivno uključilo 94 volontera te su odradili 18 117 sati. Vrijeme su uglavnom provodili u razgovoru i druženju uz krevete naših nasmrt bolesnih sugrađana te s članovima njihovih obitelji. U proteklih 10 godina svoje povjerenje nam je ukazalo 414 obitelji. Ovu svečanost smo upriličili kako bismo zahvalili za svaku molitvu, svaku dobru riječ, svaku kunu koja pokazuje snagu zajedništva“, rekla je predsjednica udruge Blaženka Eror Matić.

„Kada je majci Tereziji uručena Nobelova nagrada za mir bilo je to svojevrsno priznanje i pokretu hospicija i palijativne skrbi onima koji imaju osjećaj, znanje i volju posvetiti se čovjeku – osobi i njegovim potrebama u vrijeme njegove bolesti te u najtežim trenucima pred kraj života. Udruženo umijeće medicinske palijativne njege i hospicijske pažnje rezultira ljudskom brigom i ljubavlju prema teško bolesnim i prema umirućima. To je ostvarenje kulture života, jer čovjek je živ i dok je bolestan i dok umire“, poručila jeu svom obraćanju okupljenima zamjenica gradonačelnika Olivera Majić koja je preuzela zahvalnicu u ime gradonačelnika Bandića.

Volonterka udruge La Verna Dragica Kipson, finalistica ovogodišnjeg natjecanja za Volonterskog oskara je poručila: „Lijepo je i korisno volontirati u udruzi La Verna. Velika je čast provoditi svoje slobodno vrijeme uz bolesnika koji je na kraju života i pomagati mu da u toj najtežoj životnoj dionici sačuva svoje ljudsko dostojanstvo.“

U bogatome zabavno-glazbenom programu svečanosti su nastupili: Zvonimir Tonković na solo tamburi, Željko Pervan sa stand up komedijom te fra Miroslav Petrac uz pratnju Domenika Briškog na klaviru.

Manifestacija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske te Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Stručne službe zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja. (ZG-m) 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni