Volkswagen odustaje od Golfa 9?

Volkswagen odustaje od Golfa 9?

(Foto: Volkswagen)

Volkswagen Golf – svojedobno najprodavaniji automobil u Europi i najpopularniji kompakt, vjerojatno neće dobiti nasljednika.

Već se dolaskom osme generacije dalo naslutiti kako su najbolja vremena za taj model prošla. Predstavljen u sjeni električnog ID.3, Golf 8 je izgubio primat na tržištu kompakta. Rast cijena, suton dizelaša i sve brojnija konkurencija učinili su svoje, a sada toga postaju svjesni i u Volkswagenu, prenosi Index.

Prvi čovjek marke Thomas Schäfer u intervjuu za njemački Welt je opisao koji su nepremostivi problemi stavljeni pred Golfa.

»Morat ćemo vidjeti je li vrijedno razvijati novi automobil koji ne može na tržištu izdržati sedam ili osam godina«, rekao je Schäfer i naglasio kako je takva priča »ekstremno skupa«.

Poskupljuju auti pogonjeni fosilnim gorivima

U manjim segmentima električna vozila su bolji izbor jer se očekuje niža cijena od ekvivalentnog modela na benzin ili dizel, mišljenja su u Volkswagenu. Uostalom, Schäfer je već ranije rekao kako će zbog strožih emisijskih normi modeli pogonjeni fosilnim gorivima poskupjeti od 3000 do 5000 eura.

Aktualna generacija Golfa na tržištu je prisutna od 2019. godine te bi s osvježenjima mogla opstati na tržištu do 2028. godine. No uzme li se u obzir činjenica da su se članice EU obavezale ukinuti prodaju klasično pogonjenih automobila do 2030. godine, razvoj novog modela je manje izgledan, piše Index.

Šansi za Golfa još ipak ima. Schäfer je rekao kako će konačna odluka biti donesena u narednih 12 mjeseci. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni