“Volio bih biti vatrogasac, ali mi tata to ne dopušta”

“Volio bih biti vatrogasac, ali mi tata to ne dopušta”

Većina djece vatrogasaca ponosna na svoje očeve i često žele kod njih doći na posao zbog same prirode posla

Javna vatrogasna postrojba Zagreb organizirala je u petak takozvani »Obiteljski dan« u razdoblju od 8:30 do 11:30. Na ovom okupljanju djeca su se željela upoznati sa izazovima sa kojima se njihovi očevi svakodnevno susreću, Uz to djeca su se provozala u vatrogasnim kamionima, spuštala su se niz uže, ali su samo za nas demonstrirali kako se prolazi kroz labirint u kojem se nalazi simulacija dima.

Prije ulaska, zapovjednik JVP-a Zagreb Siniša Jembrih upitao je djecu na koji način se izlazi iz gorećeg objekta. Djeca su složno i uglas ubrzo odgovorila kako se iz buktinje mogu izvući četveronoške. Među spomenutom djecom je bio i Jembrihov sin, Jan. On je nakon što je među prvima prošao kroz labirint kratko komentirao kako mu se najviše sviđa što njegov tata i kolege pomažu drugima. Najviše ga se dojmilo vježbalište, no pritom nam je šapnuo jednu malu zanimljivost: »Volio bih biti vatrogasac, ali ne bih smio biti jer mi to tata ne dopušta«.

Jan je svima poručio, a posebno vršnjacima da se »ne približavaju požaru i da brže bolje pozovu vatrogasce na 193«. Osim razgovora s Janom, tijekom ovog druženja djeca su se okušala u nogometu, ali i vožnji u drvenim vatrogasnim kolicima.

Siniša Jembrih rekao, kako je većina djece vatrogasaca ponosna na svoje očeve i često žele kod njih doći na posao zbog same prirode posla. Kaže kako su ove godine prvi puta napravili tako nešto da bude samo za njihovu djecu. Pritom nadodaje: »Djeca se ovdje dolaze družiti sa nama, da vide kako, s čime i što radimo«.

Jembrih smatra kako je bitno djeci ponavljati zašto su dim požar opasni. Osim u Savskoj, ova manifestacija je organizirana i u drugim postajama. Tog dana djeca imaju priliku obići vatrogasna vozila i razgledati opremu, a očevi im demonstriraju vatrogasne vježbe, ali i kako se u trenutcima predaha opuštaju uz nogomet. Zapovjednik je najavio kako će manifestacija biti ponovljena više puta zbog toga što se na njih redovito odazivaju sve službe iz JVP-a, od samih vatrogasac, preko čistačica pa do teta iz računovodstva. Manifestacija se ne održava vikendom zbog toga što u ovom razdoblju nema škole te djeca u ovom razdoblju zapravo trebaju neke zanimacije, a ovo im jako dobro dođe da kvalitetno provedu dan na otvorenom.

Tijekom ove manifestacije, dok smo bili ondje, neslužbeno doznajemo da nije bilo niti jedne intervencije, što je dodatno uljepšalo ovo obiteljsko događanje.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni