Vojno učilište dobilo dobilo novi smještajni objekt – “Vukovar”         

Vojno učilište dobilo dobilo novi smještajni objekt – “Vukovar”         

(Naslovna fotografija: Vlada RH)

U povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske u srijedu je na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Ilici svečano otvoren smještajni objekt Vukovar.

Riječ je o objektu namijenjenom za smještaj polaznika HVU-a. Sastoji se od 15 etaža s ukupno 89 smještajnih jedinica.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića svečanosti su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Miroslav Tuđman, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general- bojnik Siniša Jurković, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, rektor Sveučiilišta u Splitu Dragan Ljutić te drugi visoki vojni i civilni uzvanici.

Čestitajući Dan Hrvatske vojske i Hrvatske kopnene vojske Andrej Plenković je istaknuo da su vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu uporište razvoja hrvatskih Oružanih snaga. Ustvrdio je da je danas Hrvatska vojska spremna i sposobna u svakom trenutku te pod bilo kojim uvjetima odgovoriti na izazove i ugroze radi zaštite nacionalne sigurnosti.

Podsjetio je da naši vojnici širom svijeta postižu sjajne uspjehe na međunarodnim vježbama i misijama. Naglasio je da u brojnim konkretnim situacijama poput šumskog požara, COVID-19 epidemije te potresa u Zagrebu vidjelo da je sustav domovinske sigurnosti aktivan i učinkovit. Plenković je poručio da je cilj Vlade učiniti Hrvatsku vojsku još učinkovitijom i kvalitetnijom te je stoga potrebno ulagati u njezino opremanje i modernizaciju.

Foto: Ivana Vranješ

Državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić izrazio je zadovoljstvo što se smještajni objekt Vukovar otvara u vrijeme obilježavanja 29. obljetnice ustrojstva HV-a.

„Slijedeće godine je velika, 30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske, transformacija Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti Dr. Franjo Tuđman, koje je od posebnog državnog interesa. Zakonom o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti čije usvajanje očekujem u Hrvatskom saboru stvaraju se ključni preduvjeti za daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske“, istaknuo je Ivić.

U prigodnom govoru zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-bojnik Siniša Jurković je rekao da objekt Vukovar nosi ime simbola hrvatske slobode, opstojnosti i čuvara hrvatskog identiteta. „Za Hrvatsku vojsku otvaranje ovakvog objekta je od iznimne važnosti, jer postojećim sposobnostima dodajemo novu dimenziju u standardu smještaja i života na Hrvatskom vojnom učilištu”, izjavio je general-bojnik Jurković. Uvjeren je da će novi smještajni objekt biti još jedan motiv koji će mlade potaknuti da se pridruže HV-u.

Svečano otvaranje atraktivnog objekta uveličano je nastupom klape Sv. Juraj koja je izvela i pjesmu Vukovar stoji grad.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni