Vojni mimohod od 18 sati, početak će obilježiti tri plotuna i MIG-ovi

Vojni mimohod od 18 sati, početak će obilježiti tri plotuna i MIG-ovi

Tri borbena zrakoplova MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane preletjet će preko Vukovarske ulice, a zatim će uslijediti mimohod pješačkih postroja s motoriziranim oklopnim postrojbama

U Zagrebu se danas obilježava 20. obljetnica vojno-redarstvene oslobodilačke akcije Oluja. U svečanom vojnom mimohodu, Vukovarskom, Savskom, dijelom Slavonske i Držićeve avenije, proći će oko 3 000 sudionika, 300-tinjak vozila, a nadlijetat će ih 30-ak zrakoplova.

Nakon što sudionici mimohoda stignu iz vojarne Croatia, središnji dio proslave počinje točno u 18.15 preletom MIG-ova nad Vukovarskom.

Povorka, koja će biti dugačka čak 4,5 kilometara, iz Vukovarske skreće u Savsku, a potom u Slavonsku aveniju i vraća se nazad.

Mimohodu će prethoditi kulturno umjetnički program koji počinje hrvatskom himnom “Lijepa naša” u izvedbi 13-godišnje Riječanke Mie Negovetić i Klape Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice. Zapovijed za početak dat će predsjednica Republike nakon čega će topovi Hrvatske kopnene vojske s južne strane fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice s tri počasna plotuna označiti početak mimohoda.

Vatromet na Trgu

Tri borbena zrakoplova MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane preletjet će preko Vukovarske ulice, a zatim će uslijediti mimohod pješačkih postroja s motoriziranim oklopnim postrojbama, među kojima su dvije haubice od po 50 tona, Patrie, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli te druga sredstva.

Za vrijeme trajanja zagrebačkog mimohoda u Bračkom kanalu u sklopu plovnog postroja Hrvatske ratne mornarice (HRM) isplovit će četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže RH.

U 20 sati cijeli protokol i svečani prijam seli se na Gornji grad, u Klovićeve dvore na platou Gradec, gdje će u društvu političke elite govoriti predsjednica Republike, premijer te predsjednik Sabora.

Proslava završava oko 22,30 velikim vatrometom s nebodera na Trgu bana Josipa Jelačića.

Uz hrvatske predstavnike, na mimohodu sudjeluju 42 izaslanstva ili predstavnika država i međunarodnih organizacija na razini VIP gostiju, veleposlanika ili vojnih izaslanika, navode u MORH-u.

Od VIP gostiju izdvajaju dva visoka generala iz SAD-a, Poljska šalje zamjenika načelnika Glavnog stožera i jednog generala, iz BiH dolaze ministrica obrane i načelnik Glavnog stožera, iz Litve zamjenik ministra obrane, Albaniju će zastupati načelnik Glavnog stožera, a Makedoniju general i visoki dužnosnik Ministarstva obrane. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni