Vojne minijature im pomažu da nakratko opet postanu djeca

Vojne minijature im pomažu da nakratko opet postanu djeca

Svaki se model sastoji od stotina sitnih dijelova pri čemu se važno držati stvarnih činjenica i izgleda. Teško je procijeniti vremenski period za izradu jedne minijature, sve ovisi o kompleksnosti objekta i učestalosti rada na njemu, a za neke je potrebno čak i godinu dana!

(Naslovna fotografija: Maketa zrakoplova / Izradio: Mario Stipanović)

Izrada vojnih minijatura i maketa mnogima nije samo zabava u slobodno vrijeme već poticaj za druženje, istraživanje povijesti te povezivanje sa zaljubljenicima iz cijelog svijeta. Zagrebački su minijaturisti sa svojim radovima postali poznati u cijeloj Europi, a u svoj su grad privukli tisuće turista.

Prvi koraci napravljeni su 2004. godine kada je osnovana Hrvatska udruga vojnih minijaturista s ciljem okupljanja većeg broja istomišljenika, tehničke edukacije, proučavanja vojno-povijesnih tematika i usavršavanja maketarskih znanja. Samo dvije godine kasnije uz pomoć Gradske Skupštine Grada Zagreba započinje tradicija stalnog maketarskog druženja na području Hrvatske, a kasnije i na međunarodnoj sceni.

Premali izložbeni prostor

Predsjednik Udruge Tomislav Stipanović

Predsjednik Udruge Tomislav Stipanović

„Sve je krenulo od ljubavi prema izradi povijesnih minijatura te željom za našim druženjem. Zanimljivo je da nam se pridružuje sve više žena bez kojih ova udruga sigurno ne bi mogla funkcionirati. Aktivni smo u zajednici, organiziramo radionice za djecu koja su oduševljena s našim maketama. Oni uživaju u tehničkom radu s materijalima i bojama, te upijaju povijesne priče. Kod nas provode kvalitetno vrijeme, udaljavamo ih od ulice i kafića a istovremeno nešto i nauče“, ponosno iznosi predsjednik Udruge Tomislav Stipanović.

Na prošlogodišnjem natjecanju Crna kraljica, nazvanom prema tajanstvenoj kraljici Medvedgrada koje se održava u rujnu svake godine, izloženo je oko 700 radova, a posjetilo ih je više od tisuću gostiju. Za sada se održava u dvorani Osnovne škole Gračani koja postaje premala za sve izloške, dok se autobusi koji dolaze iz cijele Europe nemaju gdje parkirati.

Natjecatelji ne odlaze odmah nakon kupa već s cijelom obitelji ostaju za vikend u Zagrebu. „Prošle godine je Turistička zajednica osigurala stručnog vodiča pa su gosti vidjeli sve ljepote našeg grada. Iz jednog natjecanja stvorio se ogroman turistički potencijal. Naši su prijatelji otišli zadovoljni a sigurno se vraćaju i ove godine“, otkriva Stipanović.

Završio na policijskom ispitivanju

"SS express" / Alan Divković

“SS express” / Alan Divković

Ipak, nije sve krenulo lako od početka. Na prvo spominjanje udruge vojnih minijaturista mnogi su ostali sumnjičavi zbog pojma „vojni“, što je rezultiralo pozivanjem njihovog predsjednika na razgovor u policijsku postaju. Tamo je trebao objasniti čime se bave i zašto koriste pojedina znakovlja koja nisu najbolje prihvaćena u današnje vrijeme. „Mi ne želimo stvarati nesporazume, već se držimo povijesnih činjenica i simbola koji su se nalazili na zrakoplovima, tenkovima ili brodovima“, kroz smijeh nam objašnjavaju u Udruzi.

Svaki se model sastoji od stotina sitnih dijelova pri čemu se važno držati stvarnih činjenica i izgleda. Teško je procijeniti vremenski period za izradu jedne minijature, sve ovisi o kompleksnosti objekta i učestalosti rada na njemu, a za neke je potrebno čak i godinu dana!

Iako su u zapadnim zemljama vojni maketari priznati profesionalci koji dobro zarađuju i imaju liste čekanja za izradu različitih minijatura, kod nas se još takvi predmeti smatraju igračkama i ne shvaća se njihova povijesna važnost.

Rad Vedrana Runjića

Rad Vedrana Runjića

„Izrada vojnih minijatura nas opušta i veseli. Putem toga oživljavamo povijesne činjenice, raspravljamo i istražujemo o njima. Mjesecima radimo na jednom modelu koji iza sebe ima priču, a ne zaradimo ništa. Na taj način jednostavno zaboravljamo na svakodnevicu i opet nakratko postajemo djeca“, zaključuje Stipanović.

Ivona Conjar

Komentari su zatvoreni