“Vodoprivreda je od strateške važnosti za Grad, zašto se odreći visoke dobiti?”

“Vodoprivreda je od strateške važnosti za Grad, zašto se odreći visoke dobiti?”

»Vodoprivreda se želi prodati za 14 miljuna kuna, za kikiriki i od gradonačelnika tražimo da povuče ovu izuzetno štetnu«, istaknuo je Davor Bernardić

Uoči sjednice Gradske skupštine, predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić zatražio je u utorak povlačenje Prijedloga zaključka o provođenju postupka za prodaju dionica u vlasništvu Grada Zagreba, zbog prodaje dionica Vodoprivrede Zagreb d.d.

Bernardić je na konferenciji za novinare sazvanoj u stranačkim prostorijama u Praškoj ustvrdio da je Vodoprivreda od strateške važnosti za Grad Zagreb jer obavlja djelatnosti obrane od poplave, sanacije klizišta i zimske službe te ima udjele u Zagrebačkim otpadnim vodama (ZOV d.o.o. i ZOVUP d.o.o.). Uz to, istaknuo je, ovom prodajom Zagreb se odriče visoke potencijalne dobiti.

Bernardić je naglasio da se od udjela u pročišćivaćima, Zagreb odriče potencijalne dobiti od 200 miljuna kuna do 2024. godine a nakon toga 25 miljuna godišnje. »Vodoprivreda se želi prodati za 14 miljuna kuna, za kikiriki što je nepravedno prema građanima i od gradonačelnika tražimo da povuče ovu izuzetno štetnu odluku za Grad«, ustvrdio je.

Povučena točka dnevnog reda o poslovnim prostorima

Na zahtjev SDP-a gradonačelnik Milan Bandić već je povukao točku dnevnog reda o prijedlogu izmjena o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora. Naime, ovom izmjenom bilo je predviđeno da gradonačelnik može, bez obrazloženja, poništiti natječaj o zakupu i prodaji ukoliko nije zadovoljan rezultatom natječaja što, prema stavu SDP-a, otvara prostor za još veće malverzacije.

Bernardić se osvrnuo i na aktualnu temu oko odgojiteljica u dječjim vrtićima naglasivši kako je nedopustivo dopuštati raznim moćnicima da utjeruju strah u ovom društvu, svima i svakome. Naglasio je da pritiske na djelatnike zagrebački SDP oštro osuđuje te da prijetnje treba anonimno prijaviti: »Dosta je toga, dignimo glave i borimo se protiv nepravde, uvijek i svugdje!«

Dotaknuo se i Tržnice Borongaj rekavši kako mu je predano više od 1000 potpisa protiv »deložacije« tržnice. Više od 300 obitelji koje tamo rade već 20 godina uredno plaćaju poreze i ispunjavaju sve obveze prema gradu i državi.

»Ne smijemo dozvoliti da ih se jednostavno makne preko noći, potezom pera i to samo jer se nekom tako htjelo i jer neki u ovom gradu mogu sve a neki baš ništa. Boli me takva nepravda«, zaključio je Bernardić.

Prepolovljene investicije

Na sjednici Gradske skupštine će biti govora o izvršenju proračuna za 2015. gdje je Bernardić napomenuo da već duže vrijeme SDPovci upozoravaju da su investicije i prihodi od komunalnog doprinosa u padu i to s 280 miljuna kuna u 2013. godini na tek 120 miljuna kuna u ovoj godini. To znači da su investicije i više nego prepolovljene, a Zagreb ne koristi niti sredstva Europske unije budući da je udio tih sredstava u budžetu tek jedan promil, što je nedopustivo malo. Također je naveo da je, u odnosu na plan 2015. godine proračun pao za 400 miljuna kuna te se, uz iste troškove manje prihoduje, što je, ocijenio je – »neodrživo«. Zastupnici SDP-a se zalažu za to da Zagreb treba imati jasan plan do 2040. godine usklađen s GUP-om, za nove investicije te povlačenje više sredstava iz fondova Europske unije kako bi se grad mogao kvalitetno razvijati.

Uoči završetka nastave, Bernardić je čestitao maturantima: »Iza vas je jedan važan korak u životu, a pred vama cijeli život. Vi ste budućnost Zagreba i Hrvatske, zaslužili ste da se danas proveselite! Danas je vaš dan!« (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni