Vodeni val se polako smanjuje

Vodeni val se polako smanjuje

Iz Hrvatskih voda su izvjestili kako se stanje na području Vrbovca i na velikogoričkom području polako normalizira. Noćas je vodeni val prošao kroz velikogoričko područje, a vodostaj Save na mjernoj postaji Rugvica danas u 9 sati je bio manji za 5 centimetara

S prvim jutarnjim zrakama sunca, mogli su odahnuti svi stanovnici poplavljenih mjesta u Zagrebačkoj županiji. Nakon obilne kiše, koja je u nekim djelovima županije pala u rekordnoj količini današnje je sunčano vrijeme smirilo sve stanovnike Velike Gorice, Vrbovca, Dugog Sela i Zagreba. Ipak, sunce nije donijelo predah za sve.

Rudolf Vujević, načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije pozvao je Vladu Republike Hrvatske i Hrvatske vode da intenziviraju aktivnosti oko gradnje nasipa na području Zagrebačke županije zbog sve češćih poplava u posljednjih nekoliko godina

Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije jučer je organizirao cijelonoćno dežurstvo svojih članova kako bi se mogle zaprimiti informacije s terena, a sve operativne službe su bile u stanju pripravnosti.

Iz Hrvatskih voda su izvjestili kako se stanje na području Vrbovca i na velikogoričkom području polako normalizira. Noćas je vodeni val prošao kroz velikogoričko područje, a vodostaj Save na mjernoj postaji Rugvica danas u 9 sati je bio manji za 5 centimetara. Dobrovoljna vatrogasna društva i sve operativne snage s velikogoričkog područja i dalje su u pripravnosti, a već jučer su na ugroženim područjima postavljene slavine na hidrante kako bi se stanovništvo moglo opskrbljivati pitkom vodom. Najgore je bilo u Mraclinu, Rakitovcu, Petrovini i Buševcu gdje su poplavljena brojna kućanstva, a vatrogasci su pomagali stanovnicima i u premještanju stoke. Crveni križ je osigurao isušivače za poplavljena kućanstva, a za slučaj evakuacije stanovništva s ugroženog područja spremne su i neke osnovne škole.

Kritično jutro u Dugom Selu

Kiša koja je tijekom noći padala i na području Dugog Sela povećala je vodostaj Zeline, koja se tijekom jutra iza mosta u Donjem Dvorišću počela prelijevati preko nasipa. Poplavljeni su dijelovi naselja Donje Dvorišće i dio glavne prometnice u tom mjestu. Iz Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Dugog Sela kažu kako su na to područje uputili pojačane snage ljudstva i tehnike te su oko kuća počeli graditi zečje nasipe. Dio ljudstva Stožera još uvijek je na terenu gdje saniraju posljedice poplave. Velike količine padalina spojile su sva tri jezera na Ciglani, a nažalost poplavljen je i dio rekreacijskog parka ŠRD-a Dugo Selo.

U istočnom dijelu Sesvetskog Kraljevca također je bilo kritično. Voda je poplavila nekoliko destetaka kuća i drugih objekata, a poplavljene su i neke ceste.

U Vrbovcu vodostaji u opadanju

Na području grada Vrbovca i okolice stanje se polako smiruje i voda se povlači. Jučer je najugroženije područje bilo ono u Poljanskom Lugu, gdje je izmjeren do sada rekordan vodostaj od 627 centimetara. Prijetilo je izlijevanje vode iz spojnog kanala Zelina-Lonja-Česma, zbog čega su proglašene i izvanredne mjere obrane od poplava. Iz Hrvatskoih voda izvjestili su kako je vodostaj  u opadanju i sada je na 560 cm. Na tom  području i dalje rade pumpe, a izgrađeni su i zečji nasipi u blizini najugroženijih kuća.

Stanje tijekom noći se smirilo i u općini Gradec i u Dubravi. Nažalost pet kućanstava u Kostanju još uvijek je odsječeno zbog poplavljene ceste, a zatvorena je i cesta prema Kloštru zbog izljevanje Glogovnice.

Vrbovec je jučer posjetio županijski i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, Slavko Tucaković.

Rudolf Vujević, načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije pozvao je Vladu Republike Hrvatske i Hrvatske vode da intenziviraju aktivnosti oko gradnje nasipa na području Zagrebačke županije zbog sve češćih poplava u posljednjih nekoliko godina.

(zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni