Vode li u Hrvatskoj političari brigu o prioritetima?

Vode li u Hrvatskoj političari brigu o prioritetima?

Promatrajući ekonomsku situaciju uskoro ćemo morati posegnuti za novim zaduživanjima kako bi se isplatile mirovine, jer za njih neće imati tko raditi. Pri tome strani radnici nisu rješenje, jer oni plaću šalju u svoju domovinu i ne pune naš umirovljenički fond

Žarko Delač

Žarko Delač

Proces demografske obnove vrlo je složen i zahtjevan te je posve jasno zbog čega je vrhunski intelektualac i znanstvenik koji je donedavno obnašao dužnost državnog tajnika u Ministarstvu zaduženom za demografiju podnio ostavku. Jednokratna rješenja i potezi sigurno nisu dovoljni za promjenu sadašnje situacije i tko drži do struke i znanja sigurno neće u takvom projektu sudjelovati. No uvijek se nađe dovoljan broj politički podobnih osoba, slabe prepoznatljivosti i mizerne intelektualne sposobnosti i kapaciteta koji će samo figurirati na državnim dužnostima i položajima.

Tako nije čudno da aktualni predsjednik Vlade kao spasonosno rješenje ovih dana najavljuje poticaje za povratak naših iseljenika iz inozemstva. Pri tome je potrebno naglasiti općepoznatu činjenicu kako je od odlaska Hrvata u Kanadu, SAD ili Australiju pa do obližnje Njemačke uvijek bio prisutan poriv za iseljavanjem. Jedino su se mijenjali razlozi i to na početku ekonomski, pa politički, a danas sociološki. No unatoč brojnim iseljenicima broj stanovništva nije tako rapidno padao, a odgovor je u tome što se rađao veliki broj djece. Danas je obitelj s četvero djece rijetkost, dok je nekada, osobito u seoskim sredinama, to bilo uobičajeno. Urbanizacijom i pustošenjem sela malo se pomalo i ta slika mijenjala i poprimajući „građanske“ manire obitelji su postale sve malobrojnije.

Umjesto o djeci brinemo o kućnim ljubimcima

Umjesto o djeci, sve se više vodi briga o kućnim ljubimcima poput pasa i mačaka, a djeca su postala teret. I to je surova istina kako smo postali komforni, skloni samo uživanju, a ne odricanju i bez imalo brige za budućnost i zalog budućim generacijama. U tom kontekstu budućnost Europe je potpuno predvidljiva, što se može vidjeti na video uratku koji kruži društvenim mrežama. A samo se uspoređuje broj djece u pojedinim europskim država prema obiteljima koje dolaze koristeći migrantsku krizu. Stoga čudi da u konačnici ovako jednostavna i očigledna situacija ne utječe na kvalitetne i svrsishodne reakcije političara.

U stvari ovo bi pitanje uz zaštitu okoliša trebalo biti ugrađeno u sve političke poteze i deklaracije te svakodnevno zvono za uzbunu i poduzimanje odlučnih koraka. Krucijalno je pitanje ipak jesmo li svi mi spremni na promjene i kada ćemo početi od sebe kako bi pridonijeli pozitivnim pomacima u društvu. Bojim se da bez odlučnih državnih poteza, a ne panegirika nismo dragovoljni spremni na promjene i stoga situacija neće biti bolja. Dapače, i lošija jer promatrajući ekonomsku situaciju uskoro ćemo morati posegnuti za novim zaduživanjima kako bi se isplatile mirovine, jer za njih neće imati tko raditi. Pri tome strani radnici nisu rješenje, jer oni plaću troše ili šalju u svoju domovinu i ne pune naš umirovljenički fond.

U crni scenarij uklapa se i situacija s korona virusom tj. propalom uskršnjom turističkom predsezonom, a poznato je kako BDP Hrvatske u velikoj mjeri ovisi o turizmu. To su sve teme o kojima treba voditi računa i prionuti poslu umjesto što vodimo besplodne rasprave o budućnosti Škorinog pokreta, izborima u HDZ-u ili opstanku predsjednika SDP-a na svom položaju. Bez obzira na to što takve teme golicaju ljudsku maštu i predstavljaju plodno tlo za žuti tisak i tabloide koji su preuzeli kreiranje medijske i političke slike u našoj domovini. Uzimajući prethodno u obzir vrijeme je da se svi skupa ipak pokrenemo i preuzmemo dio svoje odgovornosti u ruke, a jedan od prvih primjera je izlazak na predstojeće parlamentarne izbore i odabir što kvalitetnijih osoba.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni