Voda zaprijetila dijelu građe NSK

Voda zaprijetila dijelu građe NSK

(Fotografije: Renata Breka / NSK)

U tijeku je sanacija kao i preseljenje građe koja će korisnicima biti ponovno dostupna od 14. veljače 2022. godine

Dio fonda novina Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu privremeno je nedostupan zbog njegove zaštite uslijed kratkotrajnog probijanja oborinskih voda u objekt. Do prodora vode je dolazilo zbog oštećene hidroizolacije, potvrdili su nam u NSK.

Kako doznajemo, radi se o približno 800 naslova novijih izdanja novina i časopisa (od signature 212.508 do 213.327). U NSK napominju kako građa pritom nije oštećena. U tijeku je sanacija kao i preseljenje građe koja će korisnicima biti ponovno dostupna od 14. veljače 2022. godine.

Fondu novina nije se moglo pristupiti već od ponedjeljka, 31. siječnja. Jedan naš čitatelj požalio nam se kako nije imao pristup dijelovima arhive. Upozorio je kako to stvara probleme raznim istraživačima, znanstvenicima, studentima, ali i građanima koji iz nekog razloga traže određene arhivske materijale.

Čitatelj koji se inače bavi publicističkim radom je konkretno tražio primjerak Plavog Vjesnika iz 1960. godine.

»Kada je poplavljena Selska cesta, vijest je bila u svim medijima, a kada curi voda u NSK to nije nitko zabilježio«, kaže i dodaje kako se nada da će popravak biti brzo gotov, a pristup arhivu omogućen.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni