“Voda ne smije postati izvor bogaćenja”

“Voda ne smije postati izvor bogaćenja”

Pravo i pristup vodi i odvodnji diljem Europske unije i odlučno ne privatizaciji izvora vode – to su temeljni zahtjevi koje je peticijom zatražilo ukupno 1.884.790 građana Europske unije

Na glasovanju pred Europskim parlamentom u utorak, 8. rujna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu našlo se Izvješće o praćenju prve europske građanske inicijative Pravo na vodu koju je svojim potpisom podržalo gotovo 1.9 milijuna građana Europske unije. Podržala ju je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja se već godinama bori za očuvanje izvora vode te se i kao zastupnica u Hrvatskom saboru uspjela izboriti da se prijedlog Zakona koji bi omogućio privatizaciju hrvatskih vodnih bogatstava povuče iz saborske procedure.

Podrška koju je ova inicijativa dobila od Europskog parlamenta dovest će “Pravo na vodu” pred Europsku komisiju koja bi trebala predložiti zakonodavne prijedloge i, ako je to potrebno, pokrenuti reviziju Okvirne direktive o vodama

Isto je učinila i pred Europskim parlamentom smatrajući da je pravo na vodu ljudsko pravo te da voda ne može biti ničije privatno vlasništvo. „Građansku inicijativu Pravo na vodu smatram izuzetno značajnom ne samo zato što je prva građanska inicijativa, već zato što skreće pažnju na vodu kao opće dobro i ljudsko pravo. Podržala sam ovo izvješće jer ono odražava moj osobni i politički stav da izvorišta vode treba sačuvati od privatizacije i zagađenja te da svim građanima bez obzira na imovinski status moramo osigurati dostupnu pitku vodu“, pojasnila je Petir.

Pravo i pristup vodi i odvodnji diljem Europske unije i odlučno ne privatizaciji izvora vode – to su temeljni zahtjevi koje je zatražilo ukupno 1.884.790 građana Europske unije. „Ne smije se dozvoliti da voda postane izvor bogaćenja ili nezakonite zarade za državne ili privatne pružatelje usluga“, rekla je Petir i pokazala svoju dosljednost usprotivivši se i ovaj put privatizaciji izvora vode.

Petir je kao članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane zadovoljna ovom inicijativom, a posebno jer je istoimeni Odbor usvojio amandmane koje je podnijela zajedno s izvjestiteljicom Lynn Boylan, a kojima se posebna pažnja posvećuje stanovništvu s niskim prihodima, onima koji žive na ruralnom prostoru i regijama koje nisu razvijene, a za koje Petir traži pristup pitkoj vodi.

Petir se založila tijekom rasprave i za hitno rješavanje problema zagađenja vode, a apelirala je i da se građanima omogući uvid u kvalitetu vode. „Gledajući s ekološkog aspekta, kvalitetno upravljanje vodama postaje prioritet u nadolazećim desetljećima s obzirom na to da je voda važna za gospodarski razvoj, energetsku stabilnost i poljoprivrednu proizvodnju te da bez vode nema života“, zaključila je.

Podrška koju je ova inicijativa dobila od Europskog parlamenta dovest će Pravo na vodu pred Europsku komisiju koja bi trebala predložiti zakonodavne prijedloge i, ako je to potrebno, pokrenuti reviziju Okvirne direktive o vodama kako bi se priznao univerzalni pristup i ljudsko pravo na vodu, te poduzeti mjere radi odvraćanja od praksi prisvajanja vode – stoji, između ostalog, u izvješću. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni