Voda na Jarunu i Budeku ispravna za kupanje

Voda na Jarunu i Budeku ispravna za kupanje

Gradski su se zastupnici osvrnuli na medijske napise o istraživanju Zavoda „Dr. Andrija Štampar“ za 2013. godinu u kojem je utvrđeno kako je u razdoblju od 1. lipnja do 15. rujna prošle godine utvrđena prekomjerna količina štetnih bakterija u uzorcima vode s gradskih kupališta Jarun i Bundek, a  Gradski ured za zdravstvo nije zabranio kupanje na tim kupalištima

U nastavku 14. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba održanoj u četvrtak zastupnici su raspravljali o Prijedlogu odluke o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanje kupališne sezone u 2014. godini.

Gradski su se zastupnici u raspravi po pitanju ovog Prijedloga najviše osvrnuli na medijske napise o istraživanju Zavoda „Dr. Andrija Štampar“ za 2013. godinu u kojem je utvrđeno kako je u razdoblju od 1. lipnja do 15. rujna prošle godine utvrđena prekomjerna količina štetnih bakterija u uzorcima vode s gradskih kupališta Jarun i Bundek. Prema medijskim napisima unatoč nepovoljnim rezultatima analize vode, Gradski ured za zdravstvo nije zabranio kupanje na tim gradskim kupalištima.

„Slažem se s prijedlozima da se rezultati analiza vode trebaju postaviti na još više mjesta, posebno na oglasnim pločama na vidljivim mjestima na Jarunu i Bundeku“, zaključila je pročelnica Mirna Šitum

„Ljudima je trebalo reći da se na tim lokacijama kupaju na vlastitu odgovornost“, rekao je Tin Pažur (SDP). Tomislav Stojak (HNS) je istaknuo da Zagrepčani već godinama prepoznaju Jarun kao gradski rekreacijski centar. „Nadam se da će kvaliteta vode ove godine biti dobra za sve koji se žele kupati i da će se sanirati šteta na plaži i prilaznim putevima, koja je nastala nakon ovogodišnje poplave“, istaknuo je Stojak te predložio gradskim službama da se odredi plaža za kućne ljubimce na Jarunu.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum se osvrnula na spomenuto prošlogodišnje istraživanje Zavoda „Dr. Andrija Štampar“ napomenuvši da Ured nije donio odluku o zabrani kupanja s obzirom da se radilo o kraju kupališne sezone i periodu kada se građani nisu kupali zbog nepovoljnih vremenskih prilika. „Slažem se s prijedlozima da se rezultati analiza vode trebaju postaviti na još više mjesta, posebno na oglasnim pločama na vidljivim mjestima na Jarunu i Bundeku“, zaključila je Šitum i napomenula da je trenutačna kakvoća vode izvrsna te kako će se u periodu trajanja kupališne sezone svaka dva tjedna na analizu uzimati uzorci vode s gradskih kupališta.

Odlukom većine glasova zastupnika prihvaćen je i Prijedlog o osnivanju trgovačkog društva Integrirani promet zagrebačkog područja d.o.o. Cilj osnivanja ove tvrtke je priprema i realizacija projekata vezanih uz uspostavljanje novog modela organizacije prijevoza putnika s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije. Novoosnovana tvrtka trebala bi provoditi projekt, koji bi se financirao iz strukturnih fondova Europske unije. „Temeljni kapital je 20 000 kuna. U vlasništvu je zastupljen Grad Zagreb s 60 posto, Zagrebačka županija s 25 posto te Krapinsko-zagorska županija s 15 posto“, istaknuo je Vlado Crkvenac (lista M.Bandića).

V. Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni