Voda će ipak poskupiti

Voda će ipak poskupiti

Voda će (pitanje je samo kada) poskupjeti za 10 do 30 posto i zbog promjene načina obračuna naknade za korištenje voda. Naime, voda će se morati obračunavati na cijelu količinu koja se uzima iz rijeka, jezera i podzemlja, a ne samo na isporučenu vodu

dr. sc. Viktor Simončič

Nekad je ovaj narod svijetu podario Teslu. Danas smo mi podarili vlast onima koji ne znaju očitati niti električno brojilo.

Nije meni žao što nam prodaju maglu, ali mi je žao jer smo stalne mušterije.  (Neznani autor(i) s društvenih mreža)

Viktor Simončič

Da parafraziram naslov romantičnog filma Vjerujem u anđele, ja od najmanjih nogu vjerujem u premijere. Predstava oko kurikularne reforme završila je prvim od očekivanih bezbroj činova. Stručno povjerenstvo vodit će osobno premijer Plenković, kao da se radi (samo) o politici, a ne (pretežno) o struci! Ministrica Divjak je u prvom činu, koji je postao komedija, odigrala maestralu ulogu. Napravila je što je mogla kako bi predstava bila nastavljena. Iako se iskreno bojim da bi ta predstava lako mogla završiti kao tragedija za sadašnje i buduće generacije.

Zabrinjava izjava premijera Plenkovića koji je na Konferenciji Strukovno obrazovanje u cjelovitoj kurikularnoj reformi izjavio: »Povjerenstvo je moje, kako god okreneš. Čitajte pravila, pa ćete vidjeti. Ne pod Vladom, čak isključivo poda mnom i ja mogu njime predsjedavati kad god hoću«. Izjava podebljana na prvoj sjednici jesenskog zajedanja Sabora, kada je izjavio: »Mogu što hoću«.

Dugo pamtim, a ne sjećam se da je ijedan političar, iz po demokratskim standardima nama sličnim državama, davao izjave u tom stilu. Mislim da se tako nešto nije usudio nijedan političar čak ni u ona mračna, kako nas uče diktatorska vremena. Ma ne usudio, nije im palo na pamet. Ne mogu zamisliti niti Tita niti Savku s: »Mogu kako hoću«. Znam da si to ne smije dozvoliti niti engleska kraljica, kao što si nije dozvoljavao niti Predsjednik Tuđman. Mislim da je takva izjava nezamisliva čak niti za vrlo osebujno ponašanje predsjednika Trumpa.

Politizacija obrazovanja

Stavljanjem sebe kao premijera na čelo kurikularne, gospodin Plenkovića pokazuje da ne razumije što je to reforma obrazovanja. Kako je kurikularna reforma živa stvar, koja se unapređuje na dnevnoj bazi, znači li to da će premijeri Vlada Republike Hrvatske stalno voditi kurikularnu reformu? Treba biti stvarno oprezan, jer eto imamo sreću da je premijer Plenković školovan, a u vrhu politike nisu baš svi takvi, a lako mogu postati premijeri. I kako njima dati u ruke kurikularnu? Smatram uvredljivim da o struci, među onima koji znaju i kojima je to posao, odlučuje onaj koji ne zna (tu) struku. Unatoč želji nekih da ispolitiziraju način učenja čitati i pisati, politici u školi nema mjesta. Zašto sve skupa nije uvredljivo akademskoj eliti vjerojatno leži u činjenici da su po logici stvari (sve) elite odraz stanja u društvu.

Zašto strah da komedija ne završi kao tragedija? Pa jednostavno. Kurikularna reforma nije predstava za jednog glumca (u ovom slučaju premijera) i statiste (nastavnike i učitelje). To je predstava za cijeli ansambl, uključujući i publiku, u kojoj nema glavnih i sporednih uloga. To je predstava bez režisera i/ili dirigenta. Sve me podsjeća na igru slagalica (puzzle) pri čemu ni jedna od njih nije do kraja dorađena. Sve te slagalice su tu negdje, ali ne pašu baš u sliku onakve kakve jesu. Jednoj treba nešto dodati, drugoj oduzeti, trećoj poravnati gornji lijevi, a četvrtoj donji desni rub. Sve mora biti »pripasano«. I tako treba napraviti barem devet slika (za devet razreda) pri čemu je svaka od devet slika samo jedna slagalica u velikoj slici koja se zove moderno školstvo. Zadatak je još složeniji ako se reforma ne želi početi provoditi od (samo) prvog razreda i ako se već sada, u granicama mogućeg, i u višim razredima počnu uvoditi dijelovi buduće reforme. Tko to može? Oni koji i sada slažu pazle, a znaju kako može biti bolje.

Uvode se (i) računala. To je OK, ali računala kao alat i sredstvo. Računala se ne smiju učiti zbog računala, već kako ih primijeniti u hrvatskom, biologiji, tjelesnom, povijesti, matematici, fizici… Ne da djeca koriste računala kako bi izračunali umnožak vremena i puta, već da izrade program kako odrediti dužine svih putovanja. Sjećam se moje matematike. I one s faksa. Sve mi je bilo jasno dok sam razumio čemu nešto koristi. Sve do diferencijalnih računa, pa i malo više. A onda sam stao. Došle su Laplasove transformacije, i mislim neki Furijerovi redovi…. I znao sam napamet napisati nekoliko redova rješenja, ali nisam razumio čemu to služi. Da sam bio podučen, da mi je netko skinuo neki od velova k razumijevanju i tog dijela matematike, možda bi si u životu olakšao puno toga. Vi koji učite djecu, ali i studente naučite ih da razumiju čemu služi ono što ih podučavate i pokažite im povezanost svega sa svime.

Voda će poskupiti, samo je pitanje kad

Moja zabrinutost za kompetentnost premijera Plenkovića naglo je porasla i nakon što je na pitanje zastupnika Habeka; »Molim Vas da kao predsjednik Vlade decidirano meni i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti odgovorite hoće li doći do poskupljenja vode za naše građane, ali i gospodarstvenike«, odgovorio s: »Ne«.

Medijski efektan odgovor. Onako, baš jak. U duhu kako neće poskupjeti električna energija, kako ćemo kupiti Inu, oporaviti Slavoniju, riješiti granice, …. Voda do naših slavina u stanovima dolazi preko pritiska koji se stvara pumpama na električni pogon pa voda mora (nekom) poskupjeti ako poskupi struja.

Voda će (pitanje je samo kada) poskupjeti 10 do 30 posto i zbog promjene načina obračuna naknade za korištenje voda. Naime, voda će se morati obračunavati na cijelu količinu koja se uzima iz rijeka, jezera i podzemlja, a ne samo na isporučenu vodu. EU nas na to prisiljava kako bi smanjili gubitke vode koje su kod nas često i preko 50 %, s rijetkim iznimkama. U racionalnom ponašanju gospodarenja vodom prednjači Koprivnica, u čijem vodovodnom sistemu se gubi samo 11 %. To je vrhunski rezultat i za najrazvijenije. Danska je negdje na 5 – 6 %. Možda uspjeh u Koprivnici ima veze i s istim direktorom u zadnjih 15 godina. U sličnom gradu na četiri rijeke navodno su u tom periodu zamijenili seadm direktora, a gubici vode se ne smanjuju.

Voda će poskupiti i zbog pročišćavanja voda. Stanovnici Siska bi po podlogama na kojima je napravljen uređaj za pročišćavanje otpadnih vodu morali dodatno plaćati 28 kuna/m3. A zdrava »seljačka logika« mi kazuje kako cijena naše vode mora biti onakva kakvu imaju drugi, uvećana za uhljebljivanje. Jer i taj sektor kod nas (uglavnom) vode podobni (uglavnom nestručni). Stoga u cijeni naše vode moraju biti ugrađeni uhljebi i zamjenjivanje uhljeba uhljebom. Jer uhljeb je uhljebu najbolji prijatelj. Cijena vode u Danskoj je nekih 45 kuna/m3 bez dodatka na uhljebe.

Foto: Radovi na uređaju za pročišćavanje u Sisku

Ne znam kako, ali ipak premijeru vjerujem. Jedino mi mira ne daje onaj dio predmeta iz područja STEM-a (Science, Technology, Engineering, Mathematics), koje sam učio. No možda je STEM u onom sistemu bio ispolitiziran i pogrešan. Možda ključ rješenja za moje dvojbe u načinu objašnjavanja marksizama u JNA. Na pitanje: »Zašto je marksizam nauka«, u mojoj prizrenskoj četi, prosječne pismenosti 4,4 razreda, odgovor, vrijedan nagradnog izlaska u grad, je bio: »Marksizam je nauka jer nas tako uči«.

Bezbroj nijansi sive ….

Trenutno se paralelno održavaju dvije velike vojne vježbe: rusko-bjeloruska i švedska. U vojnoj vježbi u Švedskoj sudjeluje 19.000 švedskih vojnika uz 1500 američkih, francuskih norveških i drugih. U Bjelorusiji i Rusiji, sudjeluje 5500 ruskih i 7200 bjeloruskih vojnika. Približno 16.500 djece dnevno u svijetu umre od gladi, većina ima manje od 5 godina, a sa svega 25 centi dnevno može se pravilno nahraniti dijete.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni