Vlasnicima objekata s rodinim gnijezdom bit će isplaćene naknade

Vlasnicima objekata s rodinim gnijezdom bit će isplaćene naknade

(Foto: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije)

Bijela roda je strogo zaštićena vrsta ptice koja je već stoljećima vrlo bliska čovjeku te se vrlo dobro prilagodila na suživot s njim. Zbog svoje karizmatičnosti, ljepote i uključenosti u kulturu kroz povijest, ljudi je uglavnom vole i stalo im je do njihove zaštite.

Bijele rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima dalekovoda, a hrane na poljoprivrednim površinama. Ostanak bijele rode uvelike ovisi i o našem načinu života na selu. Stoga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije isplaćuju novac za očuvanje gnijezda bijelih roda.

Vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje se naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu. Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom. Rode svake godine nadograđuju svoja gnijezda, a isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i preko 100 godina, tako da gnijezda dostižu impresivnu težinu.

Popravci krovišta

Najveća zabilježena gnijezda mogu biti visoka i široka preko 2 metra te doseći masu od čak 1000 kg zbog čega dolazi do oštećenja krovišta. Stoga krovovi na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode imaju kraći vijek trajanja. Od početka projekta isplaćeno je oko 700.000 kuna za popravak krovišta.

Kako bi ostvarili naknadu od 700 kuna vlasnici objekata, koji sudjeluju u projektu, trebaju provjeriti već popunjene podatke u Obrazac koji su dobili na  kućnu adresu, po potrebi izmijeniti ili ispuniti podatke koji nedostaju te potpisati. Popunjeni i vlastoručno potpisani obrazac potrebno je poslati najkasnije do 12. kolovoza 2022. godine na adresu: Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, 151. samoborske brigade HV 1, 10430 Samobor ili na e-mail: boris@zeleni-prsten.hr.

Vlasnici objekata koji na svom objektu (kuća ili gospodarska zgrada) imaju gnijezdo bijele rode, a do sada nisu sudjelovali u projektu trebaju, također, do 12. kolovoza 2022. godine kontaktirati Javnu ustanovu Zeleni prsten radi prijave gnijezda na broj telefona: 01/6111-552  ili e-mail: boris@zeleni-prsten.hr.

Smanjuje se broj gnijezda

»Unatoč naknadi koja se isplaćuje, u zadnjih 10 godina evidentan je pad broja gnijezda na objektima i povećanje broja gnijezda na stupovima električne mreže. Glavni razlozi su rušenje gnijezda uslijed vremenskih nepogoda, premještanje gnijezda uslijed promjene krovišta, urušavanje starih kuća i štagljeva«,upozoravaju u JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija i rode se vole i tako je već godinama. I to rode podjednako vole sve dijelove županije. Najviše roda na području Zagrebačke županije nalazi se u gradovima Vrbovec i Ivanić Grad, općinama Pisarovina i Klinča Sela. Sela s najvećim brojem roda su Donja Kupčina i Donja Zdenčina. Prema najnovijim podaci na području Zagrebačke županije imamo preko 260 gnijezda bijele rode. Na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalazi se 30-ak gnijezda, a na stupovima čak 230 gnijezda bijele rode.

»Rode uskoro kreću na jesensku selidbu, a svojim domaćinima ostavljaju još jedan dar naknadu od 700 kuna. Sačuvajmo rode, vrlo su korisne! Donose novce ali i na ekološki način, besplatno, uništavaju ogroman broj glodavaca«, poručili su JU Zeleni prsten. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni