Vlado Tuđa, slikar mističnoga svijeta

Vlado Tuđa, slikar mističnoga svijeta

Teško je nabrojati sve cikluse suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Vlade Tuđe. Još je reže posebno izdvajati pojedine slike, ulja i akrile na kartonu ili platnu, sve na većim i velikim formatima.

Sve njegove slike, svi ciklusi nose jedinstveni autorski pečat. Tuđa slika, svakodnevno dograđuje svakim novim potezom, svakom novom kompozicijom mistični svijet koga čine brojna lica, precizni crteži njihovih likova, ali i čudesni krajobrazi s tajanstvenim drvećem, gdje sve pripada arkadijskom prostoru.

Tuđa je već stvorio brojne kronike i zapise o tom, možemo reći i paralelnom svijetu, jer svatko od nas snatri o nekom svom zasebnom, skrivenom sličnom, ali drugačijem svijetu. Svijetu koji je samo naš i nije nikako djeljiv.

Njegovi su crteži žestoki, prepuni snažnih, upečatljivih linija, točkica, oblika, ploha raznovrsnih boja koje daju karakter tom zamišljenom svijetu. Tuđin je svijet optimizma, ljubavi i nade. To je svijet u kojem vrijedi živjeti, za koga vrijedi živjeti. To je svijet koji se sanja.

Svakako bi bilo zanimljivo i izazovno vidjeti jedan ozbiljan izbor ili iz cjelokupnog opusa ili izbor iz novijeg stvaralaštva ovoga vrijednog i strastvenog umjetnik jer on je davno rekao – slikarstvo je život – u naravno u reprezentativnom prostoru.

Podsjetimo se, nedavno objavljena bogato opremljena monografija, u nakladi zagrebačkoga AGM-a, s oko 300 ilustracija zorno nam je pokazala visoke i značajne dosege Tuđinog slikarstva. Te slike svakako valja vidjeti i doživjeti u živo.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni