Vlado Tuđa: Slikam svaki dan, slikanje je moj život

Vlado Tuđa: Slikam svaki dan, slikanje je moj život

Intenzivno se radi na monografiji V. Tuđe koja će vjerojatno biti gotova u svibnju. Kritički tekst za monografiju je napisao Stanko Špoljarić, ali se pridružuje i Igor Brešen sa svojim prilogom

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Slikar Vlado Tuđa, istaknuti je pripadnik suvremene likovne scene koji trenutno priprema reprezentativnu monografiju u kojoj će biti prikazano 50 godina njegova rada. Bio tj eto povod za razgovor s umjetnikom.

Pripremate reprezentativnu monografiju, koja će izaći u nakladi zagrebačkog AGM-a. Bit će objavljeno više od 300 fotografija.

Monografija je presjek 50-godišnjeg rada. Teško je 50 godina sabiti u jednu knjigu. Bilo je i prije pokušaja da napravim ozbiljnu monografiju, uvijek se nešto ispriječilo. Gradski ured za kulturu je prepoznao moj rad, hvala im i dali su mi podršku. Intenzivno se radi na monografiji, vjerojatno će biti gotova u petom mjesecu. Kritički tekst za monografiju je napisao Stanko Špoljarić, ali se pridružuje i Igor Brešen sa svojim prilogom. Moram istaknuti i autora fotografija, to je Goran Vranić.

Što je posebice istaknuo Stanko Špoljarić?

Snažno me je nahvalio, vrlo je minuciozno opisao moj rad i moj opus. Osobito je istaknuo moje crteže, glave. Neki su me kritičari rado nazivali »slikocrtačem«.

Teško je bilo odabrati 300 djela za monografiju?

Naravno, izuzetno teško. Ukupno smo pregledali više od 1800 radova, od mojih uobičajenih formata ulja i akrila na platnu, mediapanu i kartonu do vrlo velikih formata, preko dva metra.

Za vas je vrlo karakterističan i iznimno snažan, razigrani kolor.

Obožavam kolor. Od malih nogu su me boje privlačile. Moje su boje jake, vrišteće, žute, crvene, zelene, plave…

Često slikate krajobraze, oni su imaginarni?

Da, sve ide iz mojih zamišljanja. Ja previše maštam. Maštam od mladosti. Sve svoje maštarije prenosim u slike…

Na vašim se slikama mogu vidjeti često portreti žena. Koliko su oni stvarni?

Jedan je dio stvaran a drugi je dio imaginaran. Možda su važniji likovi koji se motaju oko tih žena.

Iduće godine izlažete u Trstu, riječ je o vrlo velikoj izložbi?

Trebao sam zapravo ove godine izlagati oko 200 do 300 djela, no zakasnio sam, zbog papira, tako da je izložba određena za iduću godinu u Palazzo Constanzi. Doista, riječ je o vrlo velikoj izložbi, izbor iz mojeg cjelokupnog opusa. U posljednje sam vrijeme često i uspješno izlagao u Italiji. Izložit ću i oko pedesetak skulptura.

Slikate svaki dan?

Svaki dan, slikarstvo je moj život.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni