Vladimir Visocki: Moj cilj – horizont

Vladimir Visocki: Moj cilj – horizont

Zagrebački nakladnik Školska knjiga nedavno je u svojoj sjajnoj biblioteci Vrhovi svjetske književnosti objavila izbor pjesama Moj cilj – horizont autora Vladimira Visockog (1938. – 1980.) ruskog pjevača, pjesnika, kazališnog i filmskog glumca. Pjesme je odabrala Natalija Vorobjova Hržić, a s ruskog ih je preveo Luka Paljetak.

Knjiga sadrži predgovore predsjednika Upravnog odbora Školske knjige Ante Žužula, ruskog veleposlanika Anvara Azimova i pogovor Ivana Golubničija, koji je čitateljima izvanredno eksplicirao fenomen Vladimira Visockog.

Mnogi Visockog smatraju jednim od najvećih ruskih umjetnika uopće: Iako ga je sovjetska vlast ignorirala, postigao je nezapamćen uspjeh – živio je kratko, ali žestoko, ostavljajući za sobom dubok trag.

»Njegov je talent bio univerzalan:voljeli su ga i cijenili ljudi svih godina i profesija«, ističe Golubničij, i dalje navodi: »Visocki je svojim pjesmama, osobito svojom izražajnom izvedbom, prepoznao bilo sovjetskoga naroda, bio je nerv goleme ruske zemlje«.

Golubničij ističe kako je pjesnik Vladimir Visocki neodvojiv od Vladimira Visockog pjevača i izvođača vlastitih pjesama,te da stihovi Visockog puno gube ako ih se odvoji od njegovog glasa i ekspresije.

Osobno mi je žao što se u prigodi objavljivanja ove izvanredne knjige (i hvala svima koji su na njoj predano radili) nije pojavio barem jedan CD s njegovom glazbom, koji bi još više približio njegovo veliko pjesništvo svima nama, a koji smo o njemu u davnim vremenima čuli malo ili nimalo, uvijek se ugodno iznenađujući kada bi u eteru čuli njegov muževni glas.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni