Vlada želi poboljšati dostupnost javnih e-servisa na mobilnim uređajima

Vlada želi poboljšati dostupnost javnih e-servisa na mobilnim uređajima

“Na ovaj način starije osobe mogu dulje ostati u svijetu rada. Zakonom ćemo pomoći osobama s invaliditetom i starijima u njihovom svakodnevnom životu, pružiti im spektar informacija i usluga na internetu te izjednačiti njihove mogućnosti“, istaknula je Saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić u četvrtak je na sjednici Hrvatskoga sabora predstavio konačan prijedlog Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora, a čiji je predlagatelj Vlada RH.

Svrha donošenja Zakona jest da se mrežne stranice i programska rješenja javnog sektora učine dostupnijima na pokretnim uređajima i to ne samo osobama s invaliditetom, već svim korisnicima koji će u otežanim uvjetima imati bolje mogućnosti pristupanja sadržaju.

Također, na ovaj način će se omogućiti starijim osobama da u većoj mjeri zadrže aktivnu ulogu u društvu uključujući pri tome i produženje njihovog radnog vijeka, ako to žele.

„Tijela javnog sektora sve više se koriste različitim oblicima elektroničke komunikacije kako bi javnosti pružila informacije i usluge iz područja svoje djelatnosti. Stoga je važno da taj sadržaj bude dostupan svim korisnicima, osobito pripadnicima ranjivih skupina koji zbog različitih oblika invaliditeta često ostaju prikraćene u pristupu digitalnim sadržajima“, rekao je Gršić.

Saborski zastupnik SDP-a Darko Parić je apelirao da se ovaj zakon uistinu i provede.

„U mnogim drugim zakonima, počevši od Zakona o graditeljstvu imamo te dijelove pomoći osobama s invaliditetom, da se prilagodi sve i svašta kako bi oni mogli živjeti u istim uvjetima kao i mi ostali. Međutim, sjednite u invalidska kolica i prođite Splitom, Zagrebom, Rijekom ili drugim gradovima i vidjet ćete da to uopće nije slučaj u provedbi“, rekao je Parić.

Saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić je rekla kako će Klub HDZ-a podržati donošenje ovog Zakona.

„Donošenjem ovog zakona osigurava se lakši pristup javnim uslugama i informacijama svim korisnicima s posebnim naglaskom na osobe s invaliditetom i s tarije osobe. Na ovaj način starije osobe mogu dulje ostati u svijetu rada i to je ono što je izuzetno važno. Ovim zakonom pomoći ćemo osobama s invaliditetom i starijim osobama u svakodnevnom životu, u uživanju njihovih prava, pružiti im spektar informacija i usluga na internetu, a ono što je najvažnije i izjednačit ćemo njihove mogućnosti“, istaknula je Lukačić.

Saborski zastupnik Tomislav Žagar smatra da je ovaj zakon dobar iskorak, međutim još nije nikako dovoljan.

„U sebi sadrži određena rješenja koja će pomoći, ali neće biti dovoljno jasna za pravu implementaciju u svojoj primjeni”, rekao je Žagar.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni