Vlada za smjenu predsjednice NO RIZ-a, sindikat se protivi

Sindikat sumnja da su povod traženju smjene predsjednice NO-a potpisi gotovo svih radnika kojima se od Agencije za upravljanje državnom imovinom  traži pokretanje programa radničkog dioničarstva koje bi omogućilo RIZ – Odašiljačima perspektivu i razvoj, koji se naziru u proizvodnji digitalnih električnih brojila. Ta će brojila prema obvezama Hrvatske kao buduće članice EU-a, morati biti instalirana u kuće, stanove i druge objekte

Netko očito ne želi da RIZ – Odašiljači sudjeluju u tom unosnom poslu, a u igri je i aktraktivna lokacija poduzeća u blizini parka Maksimir, smatraju u sindikatu

Na zatvorenom dijelu jučerašnje sjednice Vlada je Glavnoj skupštini RIZ Odašiljača predložila smjenu predsjednice Nadzornog odbora Vesne Čižmar i postavljanje Romana Klancira za novog člana Odbora. U kratkom priopćenju Vlade piše kako su za smjenu prethodno dobili pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Dan ranije iz sindikata RIZ-a upozoravali su da bi se tako nešto moglo dogoditi. “Ako je nadzorni odbor većinom glasova donio odluku da se spriječi devastiranje tvrtke, a vlada opoziva taj isti nadzorni odbor, zaključak neka donese netko drugi”, izjavila je za Radio 101 Vesna Čižmar čiju smjenu Vlada traži.

No predsjednik Uprave RIZ Odašiljača Željko Marić smatra da Vlada mora opravdati zašto štite “nekoga tko je radio gubitke i razrješuju nekoga tko je zaštitio državnu tvrtku i vlasništvo u tom momentu”.

Sindikalna povjerenica u RIZ Odašiljačima Marina Glokević razočarana je potezom Vlade. “Sramotno da se traži opoziv odnosno smjena predsjednice nadzornog odbora samo zato što je radila savjesno, i odgovorno obnašala svoju funkciju”, kazala je Glokević. Podsjetila je da je bivša Uprava, na čelu sa Kamilom Vranom napravila milijunsku štetu društvu. Izjavila je da je prvi puta čula za Romana Klancira, ime koje se pojavilo nakon sjednice Vlade, a koji bi trebao naslijediti Čižmar na čelu Nadzornog odbora.

Podsjetimo, podružnica Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) u RIZ – Odašiljačima zatražila je provedbu programa radničkog dioničarstva te je pozvala Vladu da ne smjenjuje Nadzorni odbor.

Protiv radničkog dioničarstva

Sindikalna povjerenica u RIZ – Odašiljačima Marina Glokević izjavila je novinarima kako Sindikat smatra da za smjenu nema razloga, štoviše da je NO na čelu s Vesnom Čižmar ispravio brojne propuste prethodnog NO-a i uprave.  Glokević tvrdi kako je bivša uprava odgovorna za nepotrebne troškove, kao što su angažman zaštitarske tvrtke za 300 tisuća kuna, PR agencije za 50 tisuća kuna, a forenzika računala pojedinih radnika koštala je više od 60 tisuća kuna.

Sindikalistica sumnja da su povod traženju smjene predsjednice NO-a potpisi gotovo svih radnika kojima se od Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) traži pokretanje programa radničkog dioničarstva koje bi omogućilo RIZ – Odašiljačima perspektivu i razvoj, koji se naziru u proizvodnji digitalnih električnih brojila. Ta će brojila prema obvezama Hrvatske kao buduće članice EU-a, morati biti instalirana u kuće, stanove i druge objekte.

Netko očito ne želi da RIZ – Odašiljači sudjeluju u tom unosnom poslu, a u igri je i aktraktivna lokacija poduzeća u blizini parka Maksimir, smatraju u sindikatu. „Cilj je program brojila izdvojiti, proizvodnju odašiljača ugasiti i domoći se lokacije“, tvrdi Glokević.

Predsjednik SMH-IS-a Vedran Dragičević traži od Vlade podršku za radničko dioničarstvo u RIZ – Odašiljačima i sadašnju upravu. Time bi se, kako je rekao, osigurala egzistencija 240 zaposlenih u RIZ-u i njihovih obitelji. U protivnom, najavljuje otpor i industrijske akcije.

Predsjednik Uprave RIZ – Odašiljača Željko Marić kaže da je bivša uprava ostavila loše stanje, a da je unatoč tome tvrtka s naručiteljima u Japanu i Koreji, zemljama koje su jake u tom području, dogovorila isporuku elektronike te da razvija dva nova tipa brojila. Perspektiva su i generatori veće snage koji se koriste u industriji i za kojima vlada dobra potražnja, kaže Marić. (Hina / Radio 101 / zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni