Vlada usvojila Zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa

Vlada usvojila Zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa

Po ovom zakonu najveći dio konstrukcijske obnove privatnih zgrada podnijela bi država, odnosno sa 60 %, 20 % bi financirale jedinice lokalne samouprave, a 20 % vlasnici

Nova Vlada je u petak na prvoj sjednici usvojila i u saborsku proceduru uputila Nacrt prijedloga Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Procjenjuje se da je potres 22. ožujka oštetio u Zagrebu više od 24.000 zgrada. Najviše su oštećene zgrade u četvrtima Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Maksimir, Gornja Dubrava, Podsljeme i Sesvete. Kako je istaknuto šteta od oštećenja prema studiji Svjetske banke procjenjuje se na 11,5 milijarde eura.

„Riječ je o Zakonu koji treba osigurati temeljne principe organizirane obnove po pravilima i zahtjevima struke na način da se sačuva povijesna i umjetnička vrijednost Grada Zagreba”, prokomentirao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Dodao je da u procesu izrade zakona su konzultirani svi dionici te su svoj doprinos u tom zakonu dali građevinari, arhitekti, povjesničari umjetnosti, konzervatori, poslovna udruženja, građani i predstavnici Grada Zagreba.

Plenković je podsjetio da je Zakon prošao javnu raspravu od 30 dana, iznjedreno je oko 400 komentara, a dio njih je već unesen u taj zakon.

„Naša je želja da postignemo što širi konsenzus s drugim političkim strankama i dionicima. Želimo da zakonski okvir bude jasan, transparentan i provodljiv“, izjavio je Plenković.

Spomenuo je kako je u ovom zakonu važna konstrukcijska obnova i model financiranja. Po ovom zakonu najveći dio konstrukcijske obnove privatnih zgrada podnijela bi država, odnosno sa 60 posto, 20 posto bi financirale jedinice lokalne samouprave, a 20 posto vlasnici.

Obnovu zgrada javne namjene u potpunosti bi financirali vlasnici, odnosno njihovi osnivači. Najavaljeno je i da će se formirati Fond za obnovu koji će osim same obnove biti zadužen za prikupljanje sredstava za obnovu.

„Sa Svjetskom bankom smo već dogovorili zajam od 200 milijuna dolara za obnovu zdravstvenih i školskih ustanova, a razgovaramo i s razvojnom bankom Vijeća Europe o povoljnom kreditu za obnovu privatnih kuća i zgrada. Podnijeli smo i zahtjev za Europski fond solidarnosti. Već početkom kolovoza očekujemo odluku o isplati akontacije u iznosu od 89 milijuna eura. Ukupni iznos iz tog fonda bi trebao biti 500 milijuna eura“, kazao je Plenković. Također planira se prilagoditi operativne programe, odnosno projekte kako bi se u iduće četiri odnosno sedam godina za obnovu koristila europska sredstva. Plenković je zaključio da će obnova Zagreba trajati deset godina po suvremenim kriterijima protupotresne zaštite.

„Za Zakon o obnovi potresom oštećenih zgrada predvidjeli smo dva čitanja u Saboru kako bi saborski zastupnici dali svoj doprinos, a sve s ciljem da imamo najbolje moguće rješenje za obnovu koja je pred nama“, rekao je ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat. Zakon će se pred sabornicima naći već u utorak, a ponovno nakon ljetne stanke u kolovozu.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni