Vlada usvojila izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Vlada usvojila izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Izmjene se odnose na sve koji koriste »pomoćna pješačka sredstva« – romobile, role i dr.

(Ilustracija: Pixabay)

Vlada Republike Hrvatske u srijedu je Saboru uputila Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako se ovim Zakonom definiraju nove kategorije vozila, a uvedene su i određene izmjene koje se odnose na obvezu nošenja zaštitne kacige za sve vozače osobnih prijevoznih sredstava.

Podsjetio je da se ovim Zakonom definiraju nove kategorije vozila. Dodana su pomoćna pješačka sredstva koja se odnose na naprave koje se pokreću isključivo snagom osobe koja upravlja tim sredstvom, kao primjerice romobili bez motornog ili električnog pogona, koturaljke, role. Ujedno i osobna prijevozna sredstva u koja će spadati vozilo koje nije razvrstano niti u jednu dosad poznatu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg mjesta, a čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm3 ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h.

U odnosu na prvo čitanje, osim nomotehničkih, uvedene su određene izmjene koje se odnose na obvezu nošenja zaštitne kacige za sve vozače osobnih prijevoznih sredstava.

Božinović je kazao da su izmjenama interventna vozila Hrvatskog Crvenog križa uvrštena u članke Zakona kojima se regulira pravo prednosti prolaska.

»Uvršteno je propisivanje novčane kazne od 300 kuna za neposjedovanje kutije prve pomoći, sukladno posebnom podzakonskom propisu kojim se propisuju tehnički uvjeti i oprema vozila u prometu na cestama«, dodao je.

Također, smanjena je novčana kazna za nošenje slušalica na ili u oba uha s 1000 na 300 kuna te se ministru nadležnom za zdravstvo produžuje rok za usklađivanje Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače s odredbama ovoga Zakona sa 6 na 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni