“Vlada u kojoj je Karamarko ne smije donositi nikakve odluke o eksploataciji nafte”

“Vlada u kojoj je Karamarko ne smije donositi nikakve odluke o eksploataciji nafte”

Vlada RH na današnjoj sjednici planira dati suglasnost za eksploataciju ugljikovodika uz Dravu i Savu, čime se ekonomski i ekološki može nanijeti dugoročna šteta građanima i okolišu, ocjenjuju iz Zelene akcije. Namjeru Vlade da donosi bilo kakve odluke vezane uz eksploataciju ugljikovodika, tj. naftni “biznis” u Hrvatskoj smatraju potpuno neprihvatljivom s obzirom da je njen prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko u postupku utvrđivanja sukoba interesa na području poslovanja s naftom vezanog za aferu „Konzultantica“ te u postupku izglasavanja nepovjerenja uslijed povezanosti s jednom stranom interesnom grupom vezanom upravo uz poslovanje s naftom.

»G. Karamarko nema nikakvu vjerodostojnost za donošenje strateški bitnih odluka vezanih za ugovore i koncesije u energetskom sektoru koji mogu dugoročno naštetiti okolišu i građanima Hrvatske. Eventualno ustrajavanje na donošenju odluka u tom području prvenstveno govori o razmjerima nepoštivanja i neshvaćanja raspoloženja javnosti o trenutnoj Vladi, a u poslovnom smislu bit će više nego upitne te podložne novim istražnim procesima«, navodi se u priopćenju Zelene akcije.

Aktivisti pozivaju nadležne institucije na istragu, a posebno Sabor RH da, bez obzira na izgledne skorašnje izbore, što prije uspostavi istražnu komisiju koja bi se pozabavila nepravilnostima i korupcijom u poslovanju vezanom uz naftu ove, ali i prošle Vlade, prvenstveno bivšeg ministra gospodarstva Vrdoljaka, te o djelovanju g. Karamarka i g. Vrdoljaka u interesu stranih naftnih lobija, a na veliku štetu hrvatskih nacionalnih interesa.

Podsjećaju da je prethodna Vlada je u lipnju 2015. godine donijela odluke o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Dozvolu za istraživanje i eksploataciju na jednom istražnom prostoru dobila je INA, za jedno tvrtka Oando Plc iz Nigerije, dok je dozvolu za četiri istražna prostora dobila tvrtka Vermilion Zagreb Exploration koja je povezana s kanadskom tvrtkom Vermilion Energy. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni