Vlada raspisala lokalne izbore

Vlada raspisala lokalne izbore

Nabavlja se 15.000 doza lijeka Veklury (remdesivira) za liječenje COVID-19 pacijenata

Vlada je na sjednici u srijedu raspisala lokalne izbore koji će biti održani 16. svibnja te donijela odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe.

Izbori su raspisani za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS), za općinske načelnike, gradonačelnike, župane te njihove zamjenike. Sukladno Zakonu o lokalnim izborima, ovi se izbori održavaju istodobno, treće nedjelje u svibnju. Odluke Vlade na snagu stupaju danas, 15. travnja.

Visinu naknade troškova izborne promidžbe za lokalne izbore utvrđuje Vlada svojom odlukom, a naknada će biti isplaćena iz proračuna JLS u roku od 15 dana od dana objave izvješća Državnog izbornog povjerenstva.

“Pravo na naknadu za članove predstavničkih tijela imaju političke stranke i liste grupe birača koje dobiju najmanje jednog člana predstavničkog tijela”, pojasnio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Dodao je da na izborima za općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba te njihove zamjenike pravo na naknadu imaju kandidati koji dobiju najmanje 10 posto važećih glasova birača od ukupnog broja koji je izašao na izbore.

Isto pravo ostvaruju i kandidati iz reda pripadnika nacionalnih manjina te iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Predložena je naknada u iznosu od minimalno 1000 do maksimalno 10.000 kuna, ovisno o broju stanovnika u jedinici lokalne i područne samouprave.

Vlada je na sjednici zaključkom ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prof. dr. Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o provedbi okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatan kisik. Ugovorom se omogućuje nabava 15.000 doza vrijednih više od 41 milijun kuna (2625 kuna po dozi, bez PDV-a) za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni