Vlada predložila mjere i zakonske prijedloge za pomoć blokiranima

Vlada predložila mjere i zakonske prijedloge za pomoć blokiranima

(Foto: https://vlada.gov.hr)

„U Hrvatskoj je na dan 31. ožujka bilo blokirano 325.254 građana, čiji je iznos duga 43,37 milijardi kuna. Stoga zakonskim prijedlozima želimo olakšati položaj blokiranih i osigurati poticajni okvir koji će kontinuirano dovoditi do njihovog smanjena“, rekao je premijer Plenković

Ivana Vranješ

U Banskim dvorima u petak je predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem predstavio mjere i zakonske prijedloge za pomoć blokiranim građanima.

Zakonski paket koji predlaže Vlada trebao bi riješiti problem insolventnosti velikog broja građana čiji su računi blokirani kroz duže vremensko razdoblje. Na mjerama i zakonskim prijedlozima za smanjenje broja blokiranranih građana radilo se nekoliko tjedana.

„U Hrvatskoj je na dan 31. ožujka bilo blokirano 325.254 građana, čiji je iznos duga 43,37 milijardi kuna. Stoga zakonskim prijedlozima želimo olakšati položaj blokiranih i osigurati poticajni okvir koji će kontinuirano dovoditi do njihovog smanjena“, rekao je premijer Plenković.

Dodao je da se u intenzivnom radu s Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom financija i stalnom koordinacijom u Vladi predlažu tri zakonska prijedloga. Prvi je Zakon o otpisu dugova fizičkih osoba, a cilj je otpisati dugove građana koje je blokirala Republike Hrvatska, lokalne ili područne jedinica samouprave i svi oni koji su u državnom vlasništvu, primjerice HEP, HRT, različita plinarska društva koji su u vlasništvu države.

„Ovom mjerom želimo da blokirani građani bez potrebe za podnošenje zahtjeva ili druge papirologije budu oslobođeni duga do maksimalno 10 tisuća kuna po osnovici glavnice od strane svih vjerovnika. Putem ovakve jednokratne mjere planira se deblokirati izravno 11 tisuća građana. Povrh toga za jedan izrazito značajan broj građana, a to je manje od 170 tisuća biti će smanjen dug, tako da će se ukupni iznos duga smanjiti za milijardu kuna, jer su mnogi ljudi zaduženi za više od 10 tisuća kuna“, pojasnio je Plenković. Naglasio je kako se ovim zakonom predviđa i druga mjera, a to je poticajno okruženje za privatne vjerovnike kao vjerovnike takozvane druge kategorije kako bi se potaknulo na doprinos u rješavanju problema, a to se odnosi na banke, telekomunikacijske tvrtke, tvrtke za kartično poslovanje.

Ovaj zakon predviđa porezne olakšice u sustavu poreza na dobit, odnosno poreza na dohodak takozvani priznati rashod u slučaju da i ovi subjekti odluče otpisati dug iznosa glavnice do 10 tisuća kuna. Ujedno se ovim zakonom predviđa poticajni model reprogramiranja poreznog duga za blokirane građane.

Drugi zakonski prijedlog odnosi se na Zakon o provedbi ovrhe novčanim sredstvima, a cilj je destimulitari i ograničiti dugogodišnju provedbu ovrhe na računima građana. Ovim zakonom se predlaže obustaviti postupanje Fine ako se tražbina platila u cijelosti u roku tri godine uz dodatni uvjet da posljednjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini.

„Ovom mjerom smanjit ćemo broj blokiranih za nešto više od 71 tisuću, a iznos evidentirane blokade na računima će se smanjiti za nešto više od 32 milijarde kuna“, istaknuo je Plenković.

Treći zakonski prijedlog je izmjena i dopuna Zakona o stečaju potrošača, a želi se pojednostaviti postupak stečaja. Pojednostavljem postupka stećaja bi se omogućilo da građani budu oslobođeni duga zbog kojeg su blokirani“, rekao je Plenković

„Ciljana skupina su građani kojima su računi blokirani kroz dulje vremensko razdoblje, kroz tri godine i čija glavnica duga ne prelazi 20 tisuća kuna. Respektira se volja građana i bit će im pružena mogućnost da istaknu prigovor ako ne žele provedbu stečaja. U postupku građani koji koriste odredbe ovog zakona mogu uložiti prigovor. U ovom postupku tražit će se i zaštitna mjera nemogućnosti prodaje nekretnine građana ako je glavnica duga do 20 tisuća kuna. Dodatna vrijednost ove mjere je da se omogući građanima da se u konačnici trajno oslobode duga“ dodao Plenković

Naglasio je kako će se problem blokiranih građana nastoji riješiti i novim Ovršnim zakonom kao završnim normativnim rješenjem sustava naplate tražbine.

„Proces izrade zakona je u tijeku, želimo ga učiniti bržim, jednostavnijim i troškovno značajno jeftinijim kad je riječ o proceduri naplate, poštivajući zaštitu, dostojanstvo i egzistenciju ovršenika“, dodao je Plenković.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni