Vlada povećala potpore za sufinanciranje prijevoza učenika

Vlada povećala potpore za sufinanciranje prijevoza učenika

(Foto: vlada.gov.hr)

Ministrica Divjak je istaknula da bi se za učenike čija kućanstva koriste minimalne zajamčene naknade ili pomoć za uzdržavanje financiralo 100 posto cijene mjesečne učeničke karte. „Odluka daje još jedno rasterećenje roditeljima i jedinicama lokalne uprave i samouprave kod prijevoza učenika“, smatra Divjak

Ivana Vranješ

Vlada je u četvrtak, na prvoj sjednici nakon ljetne stanke usvojila Prijedlog odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2018/2019.

Kako je rečeno, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja programom sufinanciranja prijevoza redovitih učenika srednjih škola za što je osiguran novac u državnom proračunu. Na prijevoz učenika u predstojećoj školskoj godini će se utrošiti oko 20 % više u odnosu na prošlu.

„Za ovu godinu je osigurano 134 milijuna kuna u državnom proračunu, a za iduću 218 milijuna kuna. Ove godine smo podigli limite za 22 posto, gdje država sufinancira prijevoz za određene kategorije i udaljenosti. Pravo na sufinanciranje od 75 posto troškova međumjesnog javnog prijevoza ostvarivali bi učenici koji su redovito upisali srednju školu i koji kupuju mjesečnu kartu za autobus ili vlak, a udaljenost od adrese prebivališta do škole iznosi minimalno pet kilometara. U tom smislu došlo je do povećanja limita za 22 posto“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Dodala je da bi se za učenike čija kućanstva koriste minimalne zajamčene naknade ili pomoć za uzdržavanje financiralo 100 posto cijene mjesečne učeničke karte.

„Ovo je vrlo važna odluka jer daje još jedno dodatno rasterećenje roditeljima i jedinicama lokalne uprave i samouprave kod prijevoza učenika, a onda i jednake šanse pristupa srednjoškolskom obrazovanju“, rekla je ministrica Divjak.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao kako je na ovu temu Vlada temeljito raspravljala na užem kabinetu.

Plenković: Odluka od značaja za ruralne sredine

„Ovo je posebno važno za naše ruralne sredine, za dobru i kvalitetnu povezanost učenika i drugih ljudi sa središtima, gdje su škole i radna mjesta“, istaknuo je Plenković.

Među točkama dnevnog reda Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je istaknuo kako je zaštita, promicanje i potpora dojenju javnozdravstveni prioritet Republike Hrvatske i dio je Nacionalne strategije razvitka zdravstva.

„Unazad nekoliko desetljeća u Hrvatskoj bilježimo sve manji broj dojene djece, kao i kratko razdoblje dojenja što nas svrstava među zemlje s niskom stopom dojenja. Cilj je povećati udio isključivo dojene djece do navršenih šest mjeseci života. Cilj Nacionalnog programa je nastaviti provedbu i promicanje dojenja u rodilištima,jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i na dječjim bolničkim odjelima te poticati djelovanje i rad zajednice na zaštiti i promicanju dojenja“, pojasnio je ministar Kujundžić.

Na sjednici Vlade usvojeni su Prijedlozi odluka o utvrđivanju interesa RH za izgradnju Osnovne škole „ Horvati“ u Zagrebu s dvodijelnom sportskom dvoranom, za rekonstrukciju OŠ „ Stjepan Benceković“ u Horvatima dogradnjom sportske dvorane te za izgradnju dječjeg vrtića u naselju Ivanja Reka. Investitor je Grad Zagreb.

Kako je rečeno, sukladno procedurama Zakona o izvlaštenju i utvrđivanju naknada, ova odluka Vlade je važna kako bi se ubrzale procedure oko tih čestica,gdje bi objekti trebali biti izgrađeni.