Vlada pokrenula postupak izlaska iz arbitraže, Imunonoški postaje državna ustanova

Vlada pokrenula postupak izlaska iz arbitraže, Imunonoški postaje državna ustanova

Ministarstvo vanjskih poslova će u ime hrvatske Vlade uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi

Vlada Republike Hrvatske pokrenula je na sjednici u četvrtak postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije, kao i da se Imunološki zavod (IZ) preoblikuje iz dioničkog društva u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva, u vlasništvu države.

Na prekidanje Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom Vladu je svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na sjednici je naglasila kako današnjom odlukom ne prestaje želja i obveza Hrvatske da traži način na koji će se riješiti pitanje granice sa Slovenijom, ali je napomenula da je konkretni postupak odviše kompromitiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje.

Podsjetimo, Sporazum o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisan je 4. studenoga 2009. u Stockholmu, a na snazi je od 29. studenoga 2010. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova će u ime hrvatske Vlade uputi diplomatsku notu slovenskoj vladi o tome da su se zbog povrede arbitražnog sporazuma od strane Slovenije, sukladno međunarodnom pravu, stekli uvjeti za njegov prestanak.

Povod tome je skandal koji je izbio zbog otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Imunološki zavod postat će državna zdravstvena ustanova, druga je važna današnja odluka Vlade, a premijer Zoran Milanović poručio kako je to bio jedini način da se sačuva ta tvrtka od strateškog interesa za Hrvatsku.

Vladinom odlukom Imunološki će se iz dioničkog društva preoblikovati u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva, u vlasništvu države u okviru Ministarstva zdravlja, a za preoblikovanje su zaduženi Ministarstvo zdravlja i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Oni u roku od 90 dana moraju pripremiti uredbu kako bi se u proračunu za iduću godinu mogao osigurati novac za rad Zavoda.

Milanović je rekao kako se radi o naslijeđenom problemu koji je ostao nakon godina zanemarivanja. Ocijenio je da povratak državi nije najsretnije rješenje, ali da je to bio jedini način da se tvrtka sačuva i omogući joj se svježi početak. »Vidjet ćemo što će biti. A nadamo se najboljem«, ustvrdio je.

Vladina odluka predviđa da se zaposlenici, sva imovina, prava i obveze s postojećeg dioničkog društva prenesu na novu ustanovu Imunološki zavod u okviru Ministarstva zdravlja.

Resorni ministar Siniša Varga kaže da će se na taj način sačuvati radna mjesta i stvoriti uvjeti za opstojnost i održivost proizvodnje cjepiva i krvnih derivata kao strateški važne proizvodnje za očuvanje zdravlja stanovnika Hrvatske.

Pitanje četiri neisplaćene plaće radnicima Imunološkog također je dio preoblikovanja, a ministar Varga u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade kazao kako će se novac osigurati u suradnji s Ministarstvom financija. Kako bi pokrenuo proizvodnju, Imunološki će surađivati sa Zavodom za transfuzijsku medicinu te farmaceutskim tvrtkama, koje će biti vanjski suradnici, a sve pod okriljem HALMED-a. (hina / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni